Ministar Delić otvorio konferenciju ‘Sfera 2023; U fokusu ovogodišnje konferencije proizvodnja toplote iz obnovljivih izvora energije

Radnici Sarajevo – šuma simbolično zahvalili ministru Deliću za rješavanje radnog statusa nakon deceniju i više čekanja
21 Marta, 2023
Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje na dnevnom redu sjednice Skupštine Kantona Sarajevo planirane za utorak; Adnan Delić pojašnjava zašto je važno da se ona donese
16 Aprila, 2023

Ministar Delić otvorio konferenciju ‘Sfera 2023; U fokusu ovogodišnje konferencije proizvodnja toplote iz obnovljivih izvora energije

U Sarajevu je jučer ujutro počela 13. po redu regionalna naučno – stručna konferencija iz domene građevinarstva i arhitekture ”Sfera 2023: Klimatizacija, grijanje, hlađenje”, na kojoj će se osim sajamske izložbe iz različitih oblasti građevinarstva, u okviru stručno – naučnog dijela izlagati stručni radovi iz oblasti KGH sistemima, energetski učinkovitih rješenja za sisteme grijanja, ventilacije i klimatizacije. U fokusu ovogodišnje konferencije je i proizvodnja toplote iz obnovljivih izvora energije.

Konferenciju je i ove, kao i prethodne godine, svečano otvorio Adnan Delić, ministar privrede KS koji je čestitao organizatorima na ustrajnosti u organizaciji ove konferencije već trinaest godina za redom.

„Velika mi je čast otvoriti ovu konferenciju i vidjeti vas u ovolikom broju. Ova konferencija značajna je ne samo zbog susreta privrednika koji na ovakvim susretima imaju priliku povezivati se s kolegama iz regije i ostvariti potencijalnu poslovnu saradnju, nego i zbog jačanja sinergije između naučnog, privatnog i javnog sektora. Svi zajedno moramo i možemo tražiti rješenja za unaprjeđenje i razvoj naše proizvodnje i ukupnog poslovnog ambijenta“, kazao je između ostalog ministar Delić u svom pozdravnom obraćanju.

Prisutsnima su se obratili i Nedžad Memić, izvršni direktor kompanije Sfera d.oo., prof.dr. Armin Teskeredžić, sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Nerdina Mehinović sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Miodrag Macanović, ispred Inženjerske komore Crne Gore i Mirsad Jašarsahić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Kao posebna vrijednost ovogodišnje konferencije istaknuto je aktivno učešće 50ak studenata Mašinskog fakulteta Sarajevo i 40ak studenata Elektrotehničkog fakulteta iz Tuzle koji zajedno sa svojim profesorima imaju priliku iz prve ruke pratiti najnovija dostignuća iz oblasti koje studiraju na svojim fakultetima, a upravo je to uključivanje budućih mladih stručnjaka u svijet poslovne zajednice ono na čemu treba temeljiti razvoj bh. privrede.

Konferencija se održava i danas, a organizovana je u saradnji s Mašinskim fakultetom Sarajevo, Elektrotehničkim fakultetom Tuzla, Privrednom komorom FBiH, Inženjerskom komorom FBiH, te Inženjerskom komorom Crne Gore.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.