Radnici Sarajevo – šuma simbolično zahvalili ministru Deliću za rješavanje radnog statusa nakon deceniju i više čekanja

Nastavkom akcije masovnog pošumljavanja na Grdonju obilježen Svjetski dan šuma; akciji se pridružio i ministar Delić
21 Marta, 2023
Ministar Delić otvorio konferenciju ‘Sfera 2023; U fokusu ovogodišnje konferencije proizvodnja toplote iz obnovljivih izvora energije
22 Marta, 2023

Radnici Sarajevo – šuma simbolično zahvalili ministru Deliću za rješavanje radnog statusa nakon deceniju i više čekanja

Danas je na Grdonju prilikom akcije masovnog pošumljavanja grupa radnika preduzeća „Sarajevo – šume“ upriličila iznenađenje za ministra privrede Kantona Sarajevo Adnana Delića kako bi mu simbolično zahvalili za rješvanje njihovog radno – pravnog statusa na koji su čekali deset, petnaest i više godina.

Direktor preduzeća Samir Omerović istakao je da je zahvaljujući razumijevanju i zalaganju ministra Delića za 45 proizvodnih radnika, dakle sjekača, vozača traktora, kačioca i rukovaoca građevinskim mašinama koji su preduzeću radili po deset, petnaest i više godina na ugovore na određeno i ugovore o povremenim i privremenim poslovima riješen radno – pravni status, shodno svim pozitivnim zakonskim propisima.

„Zahvaljujući razumijevanju ovog ministra mi smo konačno riješili veliki problem ovog preduzeća, ali i vratili dostojanstvo ljudima koji rade najteže poslove, čiji su životi svakodnevno na panju, koji svoj posao rade po svim vremenskim uvjetima i bez kojih ovo preduzeže ne može svrsishodno raditi. Velika je ovo stvar za preduzeće, posebno u vremenu kad je ovakve radnike teško naći i zadržati“, kazao je direktor Omerović.

Ministar Delić također je istakao da radnike koji rade ovako teške poslove treba vrednovati i motivirati da ostanu u preduzeću.

„Ovo su ljudi koji rade težak posao, po kiši i snijegu, po najvećim vrućinama i svojim radom najviše doprinose odžavanju zdravlja šuma, ali i produktivnosti preduzeća i drago mi je što smo imali dio zasluge u rješvanju njihovih radnih statusa“, izjavio je ministar Delić.

Memnun Salkanović i Zikrija Đulić koji su ministru u ime svojih kolega uručili šah koji su sami izradili, kazali su novinarima da su u preduzeću radili po 14, odnosno 11 godina na ugovore na određeno vrijeme.

„Nakon 14 godina pao mi je kamen sa srca, veliki teret s leđa i radujem se stalnom zaposlenju, redovnim primanjima i naravno penziji ako Bog da“, kazao je Salkanović, a njegove riječi ponovio je i kolega Đulić. Obojica su u preduzeću zaposleni kao sjekači.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.