Nastavkom akcije masovnog pošumljavanja na Grdonju obilježen Svjetski dan šuma; akciji se pridružio i ministar Delić

Ministar Delić na otvaranju prve eCommerc konferencije u Sarajevu
17 Marta, 2023
Radnici Sarajevo – šuma simbolično zahvalili ministru Deliću za rješavanje radnog statusa nakon deceniju i više čekanja
21 Marta, 2023

Nastavkom akcije masovnog pošumljavanja na Grdonju obilježen Svjetski dan šuma; akciji se pridružio i ministar Delić

Danas je na području Grdonja nastavljena akcija masovnog pošumljavanja koju je u proljeće 2021. godine pokrenulo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo sa javnim preduzećem “Sarajevo – šume”.

Današnjoj akciji odazvali su se, osim radnika “Sarajevo – šuma”, preduzeće PD “Butmir” i vrtić Tomy Jerry. Akciji se, kao i mnogima u protekle dvije godine, pridružio i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić koji je još jednom podsjetio na važnost buđenja ekološke svijesti, posebno kod mlađih naraštaja.

„Važno nam je da ova akcija potakne buženje ljubavi kod najmlađih prema šumi i očuvanju životne okoline i svakako je naš prvi cilj upravo taj edukativni, a naravno neizuzimajući i važnost samog pošumljavanja šumskih goleti. Drago mi je što preduzeće „Sarajevo – šume“ ustrajava u ovoj akciji evo već treću godinu i čvrsto vjerujem da će oni to nastaviti i narednih godina. Drago mi je i što smo danas imali ovdje djecu iz vrtića koja su prvi dan proljeća i Svjetski dan šuma obilježili na akciji pošumljavanja. Važno je da budemo svjesni da smo mi rješenje naših problema i da mi moramo voditi računa o tome kako se odnosimo prema životnoj okolini kako bismo svi zajedno radili na širenju i očuvanju šume koja je izvor čistog zraka i samim tim i općeg zdravlja“, izjavio je ministar Delić.

Direktor „Sarajevo – šuma“ Samir Omerović podsjetio je na početak ove akcije i izrazio rezigniranost neučešćem javnih preduzeća u pošumljavanju.

„Pokrenuli smo ovu akciju 2021. godine iza koje je stala i Vlada Kantona Sarajevo, ministarstva odgoja i obrazovanja i nauke i mladih, a nositelji akcije uz naše preduzeće trebala su biti i druga javna preduzeća, uglavnom komunalna, dok se od građana i ekoloških udruženja i svih drugih očekivalo da podrže akciju izlaskom na pošumljvanaje organizovano ili pojedinačno. Ministarstvo odgoja i obrazovanja ozbiljno je shvatilo svoju ulogu u ovoj akciji i tokom prethodne dvije godine hiljade srednjoškolaca izašlo je napošumljavanje, kao i određeni broj građana, kompanija, a posebno čumskih, lovačkih udruženja koja su se redovno odazivala na naše pozive u protekle dvije godine. Zamislite, u Kantonu Sarajevo ima 30.000 uposlenika u javnim preduzećima i samo oni da su izašli po jednom i zasadili pet sadnica, mi bismo već od njih imali 300.000 sadnica. Ali, oni ih nisu zasadili“, naveo je Omerović.

Navodeći primjer kako ovu akciju učiniti efikasnijom u narednim godinama Omeerović je kazao da je dovoljno da se uzme jedna generacija školaraca, osnovaca, koja će devet godina svake godine po jednom u ciklusu izaći na pošumljvanje, a potom i tokom srednješkolskog obrazovanja ponoviti isti postupak i rezultati neće izostati. Ta djeca će, kako je kazao, zavoljeti šumu i kada budu sutra na mjestu donosioca odluka, drugačije će i razmišljati i vrednovati šumu i upravo na tome treba insistirati jer na taj način će se obezbijediti dugoročna briga o šumama.

Akcija masovnog pošumljavanja se nastavlja tokom čitavog proljeća, a prijave se vrše u preduzeću „Sarajevo – šume“ na posumljavanje@sarajevo-sume.ba ili na telefon 033/219 – 172.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.