Na godišnoj Oracleovoj konferenciji ministar Delić predstavio e – platformu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo

Poljoprivredna proizvodnja na području Kantona Sarajevo bilježi trend rasta
9 Marta, 2023
Ministar Delić na otvaranju prve eCommerc konferencije u Sarajevu
17 Marta, 2023

Na godišnoj Oracleovoj konferenciji ministar Delić predstavio e – platformu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo

U okviru jučer održane konferencije „Prozor u 2030 godinu“ u organizaciji Oracle kompanije ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić na panelu „Uspješne priče korisnika“ predstavio je prisutnima e – platformu Ministarstva privrede za dodjelu poticajnih programa iz ovog Ministarstva.

E – platforma Ministarstva privrede razvijena je na bazi Oracleovog najsavremenijeg softwera, a implementirala ga je domaća kompanija Mibo komunikacije. Platforma je razvijena uz podršku USAD-ovog FINRA projekta putem kojeg je finansirana ova investicija vrijedna nešto više od 700.000 KM. Čitav proces razvoja i faze testiranja Ministarstvo je u saradnji s Mibo komunikacijama završilo za nepunih šest mjeseci, što je najkraći period reealizacije jednog ovako zahtjevnog projekta koje je Oracle dosad provodio u javnim institucijama.

Ministar Delić podsjetio je da je proces digitalne transformacije poticajnih programa u Ministarstvu privrede ideja koju je želio provesti već po samom preuzimanju mandata i da, uprkos mnogim preprekama, nije bilo opcije odustajanja od digitalizacije.

„Javna uprava je u pravilu suviše birokratizovana i dosta spora u odnosu na privredi sektor koji sustiže trendove tehnološko – digitalnog vremena, a mi kao njihov servis moramo pratiti njihov razvoj i ne samo da ih moramo pratiti, po pravilu javni sektor bi trebao biti inicijator promjena i unaprjeđenja procesa“, istakao je ministar Delić.

Podsjetio je da je platforma krajem prošle godine završena i da je prošla testnu fazu, ali da očekuje da će ove godine ona biti puštena u funkciju te da će se ovogodišnja poticajna sredstva realizirati po prvi put na e – platformi, te da je digitalna transformacija korak naprijed u jačanju transparentnosti samih procesa.

„Digitalizacija je korak dalje u povećanju stepena transparentnosti, obzirom da smo mi godinu ranije uveli i online registre poticaja maloj privredi i poljoprivredi i na taj način omogućili da svi korisnici naših usluga budu javno dostupni. Digitalizacijom, sada praktično, činimo transparentnijim, odnosno vidljivijim sam proces selekcije i odobravanja grant sredstva i poticaja jer će svi koji apliciraju putem e – platforme odmah znati da li zadovoljavaju sve potrebne uvjete ili ne. Ustvari, na ovaj način smanjujemo utjecaj faktora čovjeka i bilo kakvih namjernih ili nenamjernog previda koje ljudski faktor može napraviti, a to je posebno bitno zbog urušenog povjerenja korisnika u sistem i institucije. Vjerujemo da će digitalizacija doprinijeti da se taj jaz smanji, te da će samim tim povećati interes onih koji će aplicirati na neki od programa podrške koje imamo u Ministarstvu“, naveo je ministar.

Ujedno, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo prva je javna institucija koja je napravila korake u oblasti digitalne transformacije poticajnih sredstava, i to ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i šire. Prema riječima Jovane Marković Vikadović, voditeljice Oracleovog regionalnog sektora za poslovanje s javnim institucijama, e – platforma Miistarstva privrede zasad je jedinstvena u regionu i sigurno model koji be mogao multiplicirati i u drugim ministarstvima, a kako je istaknula, već su dva ministarstva iz Vlade Kantona Sarajevo uputila zahtjev Oracleu da ovu platformu usklade s potrebama javnih poziva i u njihovim resorima.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.