Objavljen Pravilnik o držanju i postupanju sa psima, mačkama, divljim i opasnim životinjama; općine dužne u roku tri mjeseca uskladiti svoje akte s ovim pravilnikom

Ministar Delić objavio uspješnu realizaciju prvog projekta prekogranične saradnje: Uspješno implementiran projekat – “Ruralni turizam za planinske destinacije”
28 Februara, 2023
Poljoprivredna proizvodnja na području Kantona Sarajevo bilježi trend rasta
9 Marta, 2023

Objavljen Pravilnik o držanju i postupanju sa psima, mačkama, divljim i opasnim životinjama; općine dužne u roku tri mjeseca uskladiti svoje akte s ovim pravilnikom

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pripremilo je i objavilo Pravilnik o držanju i postupanju sa psima, mačkama, divljim i opasnim životinjama. Tekst pravilnika pripremljen je u skladu sa članom 17., stavom 7. Zakona o veterinarstvu FBiH i prvi je pravilnik ovog tipa pripremljen na nivou Kantona Sarajevo.

Naime, obzirom da općine imaju svoja akta kojima tretiraju ovaj segment, te da iste moraju uskladiti s Pravilnikom Kantona Sarajevo, provedena je javna rasprava u kojoj su učestvovale općine s područja Kantona Sarajevo.

„Krajem prošle godine mi smo svim općinama s područja Kantona Sarajevo uputili Nacrt ovog pravilnika i tražili da se izjasne i dostave svoje prijedloge tokom trajanja javne rasprave. Općine su dostavile svoje prijedloge, a komisija je uvažila i u konačni tekst pravilnika uvrstila suštinu svih prijedloga koji su bili u skladu s važečim dokumentima na nivou države Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti“, kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Tekst ovog dokumenta pripremila je komisija u čijem sastavu su bili i članovi organizacija, odnosno udruženja koja se bave zaštitom prava životinja na području Kantona Sarajevo, ali i predstavnici veterinarske inspekcije, akademske zajednice, odnosno Veterinarskog fakulteta Sarajevo i svih drugih relevantnih institucija.

Ovim se pravilnikom propisuju uvjeti i način držanja pasa, mačaka, divljih i opasnih životinja, postupanje s napuštenim i izgubljenim životinjama, psima i mačkama lutalicama i divljim životinjama nađenim izvan njihovog prirodnog staništa, nadzor i kaznene odredbe.

„Cilj je centralizovano urediti ovu oblast tako da kantonalni Pravilnik bude okvir za sve akte lokalnih zajednica koji tretiraju ovu oblast. Pravilnik se sastoji od 40 članova kroz koje su regulisane obaveze imaoca pasa i mačaka, tretiranje pasa i mačaka bez vlasničkog staranja, kao i divljih i opasnih životinja, prijava vlasništva i pravila o držanju i brizi o zdravlju i razmnožavanju ljubimaca. Pravilnik sadrži i odredbe kojima se namjerava urediti šire ova oblast, smanjiti broj životinja na ulicama bez vlasničkog staranja, kao i povećati stepen ukupne opće sigurnosti i javno – veterinarskog zdravlja na području Kantona Sarajevo“, pojasnio je ministar Delić.

Pravilnik stupa na snagu nakon objave u Službenim novinama Kantona Sarajevo, a općine su dužne da svoja akta s istim usklade u roku od tri mjeseca od njegovog stupanja na snagu. Pravilnik je dostupan na web stranici Ministarstva privrede na linku:  https://mp.ks.gov.ba/preuzimanja/legislativa/pravilnik-o-drzanju-i-postupanju-sa-psima-mackama-divljim-i-opsanim

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.