Ministar Delić objavio uspješnu realizaciju prvog projekta prekogranične saradnje: Uspješno implementiran projekat – “Ruralni turizam za planinske destinacije”

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo primilo delegaciju Dogs Trust Velike Britanije;  Kanton Sarajevo primjer je pozitivnih promjena u BiH u oblasti zaštite životinja  
21 Februara, 2023
Objavljen Pravilnik o držanju i postupanju sa psima, mačkama, divljim i opasnim životinjama; općine dužne u roku tri mjeseca uskladiti svoje akte s ovim pravilnikom
6 Marta, 2023

Ministar Delić objavio uspješnu realizaciju prvog projekta prekogranične saradnje: Uspješno implementiran projekat – “Ruralni turizam za planinske destinacije”

Potvrdom Evropske unije o okončanju svih aktivnosti u okviru projekta – “Ruralni turizam za planinske destinacije”, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je dobilo i zvaničnu potvrdu da je ovaj projekat uspješno realiziran. Ministarstvo je ovaj projekat tokom prethodne godine realiziralo u partnerstvu s crnogorskom Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije, pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u okviru IPPA II programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Ukupna vrijednost projekta “Ruralni turizam za planinske destinacije” iznosi 421.331,35 EUR, a radi se o prvom projektu finansiranom od strane Evropske unije u okviru Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora (IPA II), kojeg je implementirao neki od organa uprave u Kantonu Sarajevo.

Oba partnera su, u okviru projekta, provodila tenderske procedure za nabavku opreme potrebne za unapređenje ruralno-turističke infrastrukture u obje obuhvaćene regije, pri čemu su se sve vrijeme prilagođavali potrebama lokalnih zajednica. Također, urađena je komparativna analiza kategorizacije smještaja u seoskim domaćinstvima na području Kantona Sarajevo i na području Crne Gore, te je kreiran online registar seoskih domaćinstava koji nude smještaj na području Kantona Sarajevo koji je predat Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo za daljnu upotrebu.

„Učešće u ovom projektu omogućilo nam je mapiranje i kreiranje prvog kataloga seoskih domaćinstava koja u ponudi imaju noćenja, proizvodnju domaće, organske hrane i kozemtičkih proizvoda, odijevnih predmeta i svega onoga što jedno seosko domaćinstvo čini turističkom atrakcijom. U projektu su učestvovala 23 seoska domaćinstva s područja Kantona Sarajevo i mi sada na jednom mjestu imamo kvalitetnu ponudu svega onoga što možemo iskoristiti za jačanje i promociju ovog vida turizma koji kod nas ima veliki, ali nedovoljno iskorišten potencijal“, kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Projektom je pružena podrška seoskim domaćinstvima kroz mentoring i radionice namijenjene povećanju kapaciteta ovih domaćinstava u pružanju adekvatne turističke ponude.

Slijedeći svjetske trendove u promociji turističke ponude, u okviru projekta, kreirana je, osim brošure i online aplikacija – “Rural Holiday” za prezentaciju turističke ponude seoskih domaćinstava u oba regiona (Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ista aplikacija dostupna je za instalaciju na servisu – “Google Play” (Android uređaji) i servisu – Apple App Store (za iOS / Apple uređaji) na linkovima: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bildstudio.ruralholiday&gl=us i https://apps.apple.com/cz/app/rural-holiday/id1636898955.

Osim navedenog, kreiran je i zajednički promotivni spot, kao i dva kraća promotivna spota za svaku od zemalja pojedinačno.

Također, za svako seosko domaćinstvo koje je bilo podržano kroz ovaj projekat izrađeni su promotivni letci, a objedinjeni katalog turističke ponude ovih seoskih domaćinstava u Kantonu Sarajevo pod nazivom – “Seoski turizam u Kantonu Sarajevo”, može se pronaći na linku: https://mp.ks.gov.ba/preuzimanja/bilteni.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.