Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo primilo delegaciju Dogs Trust Velike Britanije;  Kanton Sarajevo primjer je pozitivnih promjena u BiH u oblasti zaštite životinja  

Objavljen Javni poziv malim i srednjim kompanijama za sufinansiranje mjera energijske tranzicije
17 Februara, 2023
Ministar Delić objavio uspješnu realizaciju prvog projekta prekogranične saradnje: Uspješno implementiran projekat – “Ruralni turizam za planinske destinacije”
28 Februara, 2023

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo primilo delegaciju Dogs Trust Velike Britanije;  Kanton Sarajevo primjer je pozitivnih promjena u BiH u oblasti zaštite životinja  

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo danas je u službenu radnu posjetu primilo delegaciju konsultanata istraživača angažiranih od organizacije Dogs Trust iz Velike Britanije. Delegaciju koju su činili Anida Dinarević, projekt koordinatorica u Dogs Trust BiH, te nezavisni konsultanti dr. Elly Hibby i doc. dr. Tomislav Mikuš primili su pomoćnik ministra privrede Kemal Starogorčić i šef odjeljenja za veterinarstvo dr. Aladin Macanović.

Cilj ove posjete je, kako su istakli predstavnici delegacije Dogs Trusta, istražiti i dokumentovati rezultate koje je organizacija Dogs Trust ostvarila u proteklih deset godina djelaovanja u Bosni i Hercegovini.

„Nedavno smo obilježili 10. godišnjicu djelovanja Dogs Trust BiH i na ovaj način želimo istražiti postignute rezultate. S tim u vezi, Dogs Trust UK je angažovao nezavisne istraživače da istraže i dokumentuju utjecaj koji je to djelovanje imalo u BiH i pretvore ga u publikaciju koja će biti od koristi kod širenja sličnih aktivnosti u druge zemlje, navodeći BiH kao pozitivan primjer“, istakli su iz Dogs Trusta.

S tim u vezi, pomoćnik ministra Starogorčić istakao je dobru saradnju koju je Ministarstvo privrede ostvarilo u proteklim godinama s ovom organizacijom, ali i mnogim drugim organizacijama koje su aktivne u zaštiti prava i zdravlja životinja.

„Kanton Sarajevo je u posljednje vrijeme, a posebno u protekle dvije godine, na inicijativu i zalaganje ministra Delića postigao značajne rezultate i napravio velike korake u oblasti zaštite zdravlja životinja na području Kantona. Pojačali smo izdvajanja u budžetu 2022. godine za projekat masovne sterilizacije/kastracije, vakcinacije i označavanja pasa i mačaka. Projekat je rezultirao tretiranjem 4.100 pasa i mačaka. Projekat je bio aktuealan tokom čitave godine, a za navedene aktivnosti utrošili smo 558.000 KM. Osim toga, zahvalni smo organizacijama i za učešće u pripremi naših podzakonskih akata iz oblasti zaštite i dobrobiti životinja koje smo pripremali u proteklom periodu“, naveo je Starogorčić.

On je istakao i da je Ministarstvo opredjeljeno ove projekte nastaviti i u 2023. godini te da će Ministarstvo sa zadovoljstvom ući u realizaciju projekata s Dogs Trust organizacijom, obzirom da Dogs Trust doista jeste utjecao na populariazciju i veću vidljivost aktivnosti vezanih za zaštitu i dobrobit životinja.

Konsultanti koji istražuju rezultate djelaovanja Dogs Trust fondacije u BiH istakli su da su u Kantonu Sarajevo primijetne aktivnosti na donošenju potrebnih propisa radi bolje implementacije državnog zakona o Zaštiti i dobrobiti životinja, samostalnom provođenju aktivnosti sterilizacije napuštenih mačaka i pasa, aktiviranju higijeničarske službe, izgradnji tranzicijskog skloništa, kao i sve većem izdvajanju iz budžeta za ove namjene, što prema njihovoj ocjeni čini Kanton Sarajevo svijetlim primjerom pozitivnih promjena u BiH u ovom domenu.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.