Ministar Delić uručio medalje najboljima: Vrhunsko skijanje se vratilo na Bjelašnicu, održana prestižna trka FIS Evropa kupa

Svečanim postrojavanjem dvadeset nacija sinoć u Sarajevu otvoren 53. EFNS
8 Februara, 2023
Objavljen Javni poziv malim i srednjim kompanijama za sufinansiranje mjera energijske tranzicije
17 Februara, 2023

Ministar Delić uručio medalje najboljima: Vrhunsko skijanje se vratilo na Bjelašnicu, održana prestižna trka FIS Evropa kupa

Utrka FIS Evropa kupa, u disciplini Super G za žene, održana je danas na Bjelašnici, čime je napravljen prvi korak ka vraćanju olimpijskog duha u Sarajevo. Drugo po jačini takmičenje, nakon Svjetskog kupa u alpskom skijanju, privuklo je veliki broj zaljubljenika ovog sporta na olimpijsku ljepoticu, ponajviše zahvaljujući nastupu Elvedine Muzaferije, naše reprezentativke i najbolje skijašice koja je nastupila u obje trke te je na kraju. Ovo nije bio njen dan, a i činjenica je da je na Bjelašnicu došla sa Svjetskog prvenstva iz Francuske, što je sve zajedno utjecalo na njen ukupnib plasman, odnosno 40. poziciju i neosvajanje bodova na Bjelašnici.

“Očekivala sam mnogo više i žao mi je što nisam ostvarila rezultat koji sam očekivala. Imala sam jako teške dvije sedmice i nije mi bio plan da nastupim na Bjelašnici. Međutim, drago mi je da sam došla na domaću trku i predstavila se pred svojim navijačima”, rekla je naša najbolja skijašica, Elvedina Muzaferija.

Prva tri mjesta osvojile su austrijske skijašice Michelle Niederwieser, Nadine Fest i Sandra Absmann, a medalje su uručili ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, v.d. premijeeka Kantona Darija Softić – Kadenić i ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini. Ministar Delić pohvalio je vrijednu ekipu preduzeća ZOI'84 na čelu sa Jasminom Mehićem, bez kojih ne bi bilo moguće organizirati jedno ovakvo takmičenje.

“Ovo je njihov projekt, vizija, ideja i implementacija. Oni su najzaslužniji što možemo reći da je ovo prvi korak, ka vraćanju olimpijskog duha, ne samo Sarajevu, već i cijeloj Bosni i Hercegovini. Mi to zaslužujemo, te se nadam da ćemo u budućnosti imati više ovakvih i sličnih takmičenja. Imali smo besprijekrono takmičenje i nakon 39 godina dočekali smo da Bjelašnica ponovo bude mjesto održavanja FIS utrka”, rekao je Delić.

Vršiteljica dužnosti premijera KS Darja Softić Kadenić čestitala je organizatorima na uspješno organiziranom takmičenju, te svim skijašicama, posebno osvajačicama medalja.

“Nadamo se da je ovo prvi korak od mnogih koji nas čekaju u budućnosti kada je u pitanju vraćanje Bjelašnice sa mapu skijaških takmičenja”, rekla je Softić Kadenić.

Prema riječima stručnjaka prisutnih danas i prethodnih dana na Bjelašnici, Bjelašnica je zadovoljila sve kriterije, staza je bila odlična, a cijeli tim na visini zadatka, što je dobra pretpostvaka za organizaciju i drugih velikih takmičenja.

“Prije godinu dana započeli smo ovo putovanje da dovedemo Evropa kup takmičenje na Bjelašnici i pokušamo na najbolji način vratiti olimpijski sjaj. Vjerujem da je danas bilo divno, iako žalimo što smo juče, zbog vremenskih neprilika, morali otkazati trke u kojima bi uživao mnogo veći broj ljudi. Hvala svima koji imaju strpljenja da Bjelašnica izraste u veliku sportsku i turističku destinaciju”, rekao je direktor Mehić.

Na takmičenju na Bjelašnici učešće je uzelo 58 takmičarki iz najvećih svjetskih skijaških nacija poput Austrije, SAD-a, Kanade, Francuske, Italije, Njemačke, Austrije, Švicarske i Norveške.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.