Svečanim postrojavanjem dvadeset nacija sinoć u Sarajevu otvoren 53. EFNS

Ministar Delić: Nakon više godina čekanja objavljen tender za izgradnju Prihvatilišta za napuštene životinje u Prači
31 Januara, 2023
Ministar Delić uručio medalje najboljima: Vrhunsko skijanje se vratilo na Bjelašnicu, održana prestižna trka FIS Evropa kupa
13 Februara, 2023

Svečanim postrojavanjem dvadeset nacija sinoć u Sarajevu otvoren 53. EFNS

Sinoć je u hotelu Hills u Sarajevu defileom svih učesnika takmičenja iz 20 zemalja Evrope svečano otvoren 53. EFNS. Nakon minute šutnje i učenjem fatihe odana je počast svim nastradalim u strašnom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriiju.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić je nakon intoniranja himne BiH i EU pozdravio i dobrodošlicu u naš grad i Bosnu i Hercegovinu zaželio svim takmičarima i gostima iz Evrope, a zatim i Azer Jamaković, predsjednik organizacionog odbora 53. Evropskog takmičenja šumara u nordijskim ski disciplinama. Ministar Delić je prije svečanog otvaranja medijima izjavio:

“Polahko vraćamo stari olimpijski duh gradu Sarajevu, a posebno sjaj olimpijskim planinama Igmanu i Bjelašnici. Ove sedmice imamo dva  evropska takmičenja, jedan je u nordijskim ski disciplinama za šumarske inžinjere i tehničare iz čitave Evrope, a drugi je super G za žene na Bjelašnici. Možemo slobodno reći da se sve može kad se hoće i nadam se da će ovakvih sportskih događaja biti što više.” – kazao je ministar Delić, te dodao da je infrastruktura za Sarajevo jako bitna i sve što je u proteklom periodu izgrađeno, nakon ovih takmičenja  ostaje građenima Kantona Sarajevo.

“Nadam se da je ovo početak buđenja i motivacije mladim generacijama da se bave nordijskim disciplinama . Mi smo olimpijski grad i mi to na neki način moramo gajiti i imati i nadam se da ćemo ovim redom nastaviti i kad su druge sportske discipline u pitanju.” -istakao je ministar Delić.

Zvanično otvorenim 53. EFNS u Sarajevu proglasio je Samir Avdić, ministar sporta i kulture Kantona Sarajevo, a već danas, simbolično na dan početka Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu, od 10 sati na borilištima na Velikom polju na Igmanu više od 700 takmičara različite starosne dobi i uzrasta, od kojih je najmlađi u dobi u 10, a najstariji u dobi od 81 godine takmičit će se u nordijskim disciplinama. Takmičenje traje tri dana i završava se festivalom nacija.

Svečano zatvaranje 53. EFNS-a planirano je u petak 10. februara u 19 sati i 30 minuta na kojem će biti dodjene nagrade i priznanja za najuspješnije takmičare, te primopredaja zastave takmičenja kapitenu Francuske koja je domaćin sljedećeg, 54. po redu EFNS-a.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.