Ministar Delić: Nakon više godina čekanja objavljen tender za izgradnju Prihvatilišta za napuštene životinje u Prači

Od srijede četverosjed će biti pušten u rad: Švicarci izvršili posljednje sigurnosne preglede, čeka se završetak tehničkog prijema
26 Januara, 2023
Svečanim postrojavanjem dvadeset nacija sinoć u Sarajevu otvoren 53. EFNS
8 Februara, 2023

Ministar Delić: Nakon više godina čekanja objavljen tender za izgradnju Prihvatilišta za napuštene životinje u Prači

Prije dvije godine jedan novinski portal napisao je članak u kojem je, između ostalog, pisalo i da azil u Prači čeka svoju drugu fazu, odnosno izgradnju Prihvatilišta nakon što je ranije otkupljeno od privatnog vlasnika, već više od osam godina, te da se njime bavilo do tada ukupno sedam vlada. Psi laju, a vlade prolaze je krilatica koja se vezivala uz azil u Prači, a niti jedna vlada, niti direktor KJP Veterinarske stanice nisu uspjeli raspisati javni poziv za famoznu Prvu fazu izgradnje ovog prihvatilišta.

„Meni je drago reći da je konačno nakon niza bezuspješnih pokušaja raspisivanja tendera za Prvu fazu izgradnje prihvatilišta u Prači, KJP Veterinarska stanica prije nekoliko dana objavila  tender na stranici javnih nabavki Bosne i Hercegovine. Nadam se da će tender biti uspješan i da ćemo već na proljeće vidjeti izvođače radova na terenu“, izjavio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, prvi ministar za čijeg je mandata raspisan tender za izgradnju prihvatilišta.

Nakon dolaska nove uprave u KJP Veterinarska stanica d.o.o. Sarajevo aktuelizirao se proces sistemskog rješavanja problema pasa lutalica na području Kantona Sarajevo i izgradnja „Centra za udomljavanje pasa Prača1“.

 „Želimo naglasiti da smo morali napraviti niz neophodnih aktivnosti koje su prethodile raspisivanju tendera, u što se ubrajaju i ishodovanja svih neophodnih dozvola za početak radova. Urađena je i revizija postojećeg projekta, obzirom da je u njemu postojao niz grešaka koje je trebalo ispraviti u smislu bolje funkcionalnosti samog objekta. Unaprjeđeni su i uvjeti u postojećem prihvatilištu kroz izradu Standardnih operativnih procedura (SOP), raznih pravilnika: Posebno je bitno istakuti i da je urađena nova sistematizacija i riješen status uposlenika u prihvatilištu. Prihvatilište je otvoreno za javnost, a posebno smo ponosni na činjenicu da smo izgradili dobru saradnju i vratili povjerenje volontera i nevladinog sektora“, istakla je direktorica KJP Veterinarske stanice, dr. Nasiha Spahić.

Urađen je i rebranding Prihvatilišta sa novim vizuelnim identitetom i u skladu sa standardima, a shodno tenderskoj dokumentaciji Prvom fazom izgradnje planirano je rušenje postojećih objekata i priprema gradilišta,  izgradnja glavnog objekta prihvatilišta za napuštene životinje, izgradnja 3 paviljona (hodnika) za smještaj napuštenih pasa sa područja Kantona, izgradnja potrebne vodovodne i kanalizacione mreže, te izgradnja privremenog smještaja za pse iz prihvatilišta za napuštene životinje s područja Kantona Sarajevo.

Za ovu fazu izgradnje Prihvatilišta u Prači Ministarstvo privrede izdvojilo je 1.950.000 KM.

Tender za prvu fazu izgradnje Prihvatilišta za napuštene životinje u Prači objavljen je 26.01.2023 na portalu javnih nabavki www.ejn.gov.ba i otvoren je do 27. februara tekuće godine.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.