Vlada KS usvojila inicijativu Ministarstva privrede za provođenje interresorne aktivnosti u okviru projekta “Net zero cities”

Vlada KS usvojila dva bitna prijedloga zakona iz resora privrede; prijedlozi zakona o JPP-u i poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju uskoro u posljednjoj skupštinskoj proceduri
13 Januara, 2023
Ministar Delić i direktor Mehić jutros dogovorili sponzorstvo s Elvedinom Muzaferijom; Ona je zaštitno lice Olimpijskog centra Bjelašnica i Igman za 2023. godinu
25 Januara, 2023

Vlada KS usvojila inicijativu Ministarstva privrede za provođenje interresorne aktivnosti u okviru projekta “Net zero cities”

Kanton Sarajevo nastavlja aktivnosti na prevenciji negativnih učinaka na zaštitu životne sredine

Kanton Sarajevo aktivno radi na unaprjeđenju očuvanja zaštite životne sredine, odnosno smanjenja negativnih efekata koji utječu na kvalitet života, a koji su posljednica sve neizvjesnijih klimatskih promjena, stila života koji proizvodi značajna zagađenja i niza drugih faktora koji remete stabilno i prihvatljivo životno okruženje.

S tim u vezi, Kanton Sarajevo je u proteklom periodu, kroz različite resore provodio i provodi niz aktivnosti na smanjenju zagađenja, počev od projekata utopljavanja zgrada, subvencije zamjena peći na čvrsta goriva, do pošumljavanja i pokretanja osnivanja javnih preduzeća koja će narednim godinama biti značajan faktor u jačanju kvaliteta životne sredine. 

Prateći taj trend, Ministarstvo privrede Kanona Sarajevo, kao inicijator velikog dijela ovih aktivnosti, nastavlja i dalje inicirati projekte i aktivnosti s ciljem uspostavljanja ravnoteže između zagađenja i zaštite zdravlja ljudi i životne okoline. 

“Nastavno na naše aktivnosti koje smo u proteklom periodu inicirali ili započeli, podnijeli smo Vladi Kantona Sarajevo inicijativu za provođenje interresorne aktivnosti s ciljem rješavanje pitanja emisija stakleničkih plinova u Kantonu Sarajevo, uključujući i preventivne i operativne mjere za rješavanje posljedica nastalih emisijom stakleničkih plinova”, kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić. 

Ministar je naveo i da na području Kantona Sarajevo ne postoji institucija koja se u protekom periodu ozbiljnije bavila pitanjem emisija stakleničkih plinova i negativnih emisija stakleničkih plinova – ponora, iako kao ni ostatak svijeta ni Sarajevo, ni Bosna i Hercegovina nisu izuzeti iz globalnih klimatskih promjena i posljedica koje one nose sa sobom, te da s ciljem uspostavljanja sistema za rješavanje pitanja emisija stakleničkih plinova u Kantonu Sarajevo, uključujući i preventivne i operativne mjere za rješavanje posljedica ovih emisija, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo inicira interresorne aktivnosti koje podrazumijevaju izradu inventara stakleničkih plinova u Kantonu Sarajevo za period od 2013. do 2022. godine, najkasnije do kraja ove godine; potom 

pripremu Prijedloga uredbe o načinu prikupljanja podataka i izvještavanja o emisijama stakleničkih plinova u Kantonu Sarajevo, najkasnije do 30.09.2023. godine; te pripremu i izradu Izvještaja o emisijama stakleničkih plinova u Kantonu Sarajevo za 2023. godinu, najkasnije do kraja marta sljedeće godine.

Na realizaciji ove inicijative, kako ističu iz Ministarstva privrede, shodno Zaključku Vlade KS o prihvatanju ove inicijative, radit će i nterresorno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, dok će nositelj aktivnosti biti Ministarstvo komunalne privrede, obzirom da je nadležno za oblast zaštite životne sredine. 

Cilj svih navedenih aktivnosti je realizacija aktivnosti u okviru projekta gradova sa nultim zagađenjem zraka, projekta EU koji zagovara smanjenje emisije štetnih plinova za narenih trideset godina. 

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.