Za poljoprivrednu proizvodnju u prošloj godini isplaćeno 7,8 miliona KM; značajan rast interesa za kapitalna ulaganja u odnosu na 2021. godinu

Ministar Delić: Stigla i konačna potvrda o izvršenim svim obavezama BiH prema organizatoru Expo 2020 Dubai
10 Januara, 2023
Vlada KS usvojila dva bitna prijedloga zakona iz resora privrede; prijedlozi zakona o JPP-u i poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju uskoro u posljednjoj skupštinskoj proceduri
13 Januara, 2023

Za poljoprivrednu proizvodnju u prošloj godini isplaćeno 7,8 miliona KM; značajan rast interesa za kapitalna ulaganja u odnosu na 2021. godinu

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u protekle dvije godine značajno je povećalo ulaganja u razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje, kako povećanjem pojedinačnih podsticaja, proširenjem modela podsticaja, tako i aktivnostima na uređenje zakonske infrastrukture donošenjem na vrijeme pozakonskih akata koji regulišu dodjelu podsticaja, ali i pripremom novog teksta Zakona o poljoprivrednim novčanim podsticajima i ruralnom razvoju koji je u Prijedlogu i uskoro će se naći na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo.

„U proteklom periodu imali smo javnu raspravu i svi koji su željeli i htjeli, mogli su učestvovati i dati svoj doprinos poboljšanju oovog Zakona. Mi smo sve kvalitetne prijedloge uvrstili u Zakon i očekujemo da će Prijedlog Zakona, nakon usvajanja na Vladi, dobiti potrebnu većinu i u Skupštini Kantona Sarajevo“, izjavio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

On je podsjetio i da je poljoprivredna proizvodnja u 2022. godini značajno rasla. Najveći rast zahtjeva za podsticaje zabilježen je u animalnoj proizvodnji, te je od ukupno 7.832.624 KM isplaćenih podsticaja, nešto više od 5 miliona isplaćeno za podsticaj ovoj vrsti proizvodnje.

„Imali smo značajan rast zahtjeva u animalnoj proizvodnji, posebno za kupovinu priplodnih junica u oblasti kapitanlnih investicija u poljoprivredi. Ove godine za 39 takvih zahtjeva isplaćeno je nešto manje od 558.000 KM. Za istu ovu proizvodnju u 2021. godini imali smo tek 11 zahtjeva za koje je tada odobreno oko 103.000 KM. Smatramo ovo velikim napretkom i značajnim pojačanjem u oblasti kvaliteta proizvodnje animalnog porijekla“, naveo je ministar Delić.

Značajna povećanja zahtjeva zabilježena su i u oblasti kupovine poljoprivredne mehanizacije, te je u 2022. godini za 272 zahtjeva isplaćeno 1,3 miliona KM što je 112 zahtjeva više u odnosu na 2021. godinu kada je Ministarstvo obradilo 160 zahtjeva za nabavku mehanizacije i isplatilo podsticaje u iznosu od 828.000 KM.

„Povećanje zahtjeva za kupovinu mehanizacije pokazatelj je da naši poljoprivrednici šire svoju proizvodnju i jačaju postojeće proizvodne kapacitete domaćinstava. Vjerujem da će neka od ovih gazdinstava, ukoliko se nastavi kontinuitet povećanja podrške poljoprivrednoj proizvodnji, prerasti u ozbiljne proizvođače na području Kantona Sarajevo“, istakao je ministar.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u protekle dvije godine u jačanje primarne poljorpivredne proizvodnje uložilo je više od 13 miliona KM, od čega je u 2022. godini za 2.474 zahtjeva isplaćeno 7.832.624 KM, a u 2021. godini za 2.271 zahtjev ukupno 5.579.449 KM.

Ministar Delić podsjetio je da je u budžetu iz 2020. godine bilo 5 miliona KM za primarnu pojoprivrednu proizvodnju, te da su odmah, počtkom 2021. godine počeli raditi na povećanju podrške poljoprivrednoj proizvodnji, što je, kako je već istaknuto, na kraju 2022. godine rezultiralo podrškom većom od 13 miliona KM u protekle dvije godine.

Uporedo s jačanjem poljoprivrednih podsticaja poljoprivrednim proizvođačima s područja Kantona Sarajevo, Ministarstvo je uložilo oko 3 miliona KM za unaprjeđenje kvaliteta proizvodnje i na Poljoprivrednom dobru „Butmir“, te oko pola miliona KM za početak realizacije projekta osjemenjavanja, petogodišnjeg generacijskog projekta u oblasti govedarstva čija je ukupna vrijednost oko 2 miliona KM.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.