Vlada KS usvojila dva bitna prijedloga zakona iz resora privrede; prijedlozi zakona o JPP-u i poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju uskoro u posljednjoj skupštinskoj proceduri

Za poljoprivrednu proizvodnju u prošloj godini isplaćeno 7,8 miliona KM; značajan rast interesa za kapitalna ulaganja u odnosu na 2021. godinu
13 Januara, 2023
Vlada KS usvojila inicijativu Ministarstva privrede za provođenje interresorne aktivnosti u okviru projekta “Net zero cities”
21 Januara, 2023

Vlada KS usvojila dva bitna prijedloga zakona iz resora privrede; prijedlozi zakona o JPP-u i poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju uskoro u posljednjoj skupštinskoj proceduri

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je prijedloge Zakona o javno – privatnom partnerstvu i Zakona o poljoprivrednim novčanim podsticajima i iste uputila u skupštinsku proceduru da, Skupština, u skladu s Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo, donese ova dva zakona na jednoj od narednih sjednica.

Zakon o poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju dodatno unaprjeđuje oblast primarne poljoprivredne proizvodnje, uvodeći niz novina koje će omogućiti i razvoj seoskih gazdinstava, kao i poticaj mladima za bavljenje poljoprivredom na području Kantona Sarajevo, dok se Zakonom o javno – privatnom partnertsvu otvara put za realizaciju značajnih projekata i unaprijeđenje javnih usluga iz oblasti zbrinjavanja otpada, zdravstva, obrazovanja, proizvodnje energije iz obnvljivih izvora i niz drugih oblasti značajnih za poboljšanje kvaliteta života i privrednog ambijenta u Kantonu.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić je, prilikom iznošenja obrazloženja članovima Vlade Kantona Sarajevo, podsjetio da je riječ o iznimno bitnim zakonima iz resora privrede koji će, vsaki na svoj način, biti katalizator razvoja na području Kantona Sarajevo.

„Riječ je o dva iznimno bitna zakona kojima se tretiraju neke od ključnih oblasti u oblasti privrede. Zakonom o javno – privatnom pratnerstvu konačno će se otkočiti realizacija projekata zasnovanih na mmodelu parnterstva između javnog i privatnog sektora, što je posebno bitno za jačanje kvaliteta javnih usluga, ali i obnove i održavanja javne infrastrukture“, podsjetio je ministar.

Shodno Zaključku Skupštine Kantona Sarajevo, od 31.10.2022.godine, provedene su javne rasprave za ova dva zakona, nakon kojih su pripremljeni i izvještaji koji su sastavni dijelovi obrazloženja ova dva prijedloga zakona.

Nakon provedene Javne rasprave o Nacrtu zakona o javno-privatnom partnerstvu, u odnosu na  Nacrt zakona izvršene su izmjene i dopune u članu 26. gdje je izmijenjen stav 2 po kojem je moguće ugovorb o JPP-u  prenijeti na drugo pravno lice, ali isključivo uz prethodnu pisanu saglasnost nadležnog organa, a u skladu s ovim Zakonom.

Govoreći o Zakonu o poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju, ministar je naveo da je provedena javna rasprava, ne samo ona koja je obavezna u okviru skupštinksih procedura, nego i otvorena javna rasprava s poljoprivrednim proizvođačima koji su imali priliku dati svoje sugestije na Nacrt Zakona. Sve kvalitetne sugestije su prihvaćene i uvrštene u Prijedlog Zakona, a konačnu riječ dat će skupštinski zastupnici na nekoj od narednih sjednica.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.