Ministar Delić: Stigla i konačna potvrda o izvršenim svim obavezama BiH prema organizatoru Expo 2020 Dubai

Ministar Delić uputit će inicijativu Vijeću ministara BiH za liberalizaciju viznog režima
9 Januara, 2023
Za poljoprivrednu proizvodnju u prošloj godini isplaćeno 7,8 miliona KM; značajan rast interesa za kapitalna ulaganja u odnosu na 2021. godinu
13 Januara, 2023

Ministar Delić: Stigla i konačna potvrda o izvršenim svim obavezama BiH prema organizatoru Expo 2020 Dubai

Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo stigla je i konačna potvrda, odnosno certifikat od organizatora Expo 2020 Dubai o razduženju BiH, čime je konačno sveden račun za učešće Bosne i Hercegovine na ovoj najvećoj, po svemu jedinstvenoj, svjetskoj izložbi nacija i inovacija.

„Ovo je za nas bio vrlo zahtjevan i jedan od najvećih međunarodnih projekata koji je Vlada Kantona uspješno realizovala izvan granica države. Zadovoljni smo realizacijom i naravno svjesni smo da uvijek može bolje, ali uz vrijeme koje smo imali i sredstva kojima smo raspolagali, sigurno je da smo napravili najbolje što smo mogli u datim okolnostima“, kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić koji je u okviru organizacije Expo 2020 bio i predsjednik Organizacionog odbora Expo 2020 Bosne i Hercegovine.

Ministar je podsjetio da je ovo bio projekat koji je država Bosna i Hercegovina bila prihvatila još 2017. godine i da su Ujedinjeni Arapski Emirati, kao organizator, cijeneći situaciju u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi i zahvaljujući prijateljskim odnosima dviju zemalja već ranije Bosni i Hercegovini ponudili paket podrške koji je podrazumijevao besplatno korištenje prostora, odnosno paviljona i niz drugih pogodnosti, a BiH je trebala uložiti miimalni iznos za opremanje paviljona i prateću organizaciju. Bosna i Hercegovina prihvatila je ovaj aranžman i 12. decembra 2017. godine Vijeće ministara je zvaničnim zaključkom prihvatilo poziv za učešće na ovoj manifestaciji. Ipak, u zadnjem trenutku 2021. godine trenutni saziv Vijeća ministara predomislio se i odbio nastaviti s pripremama za učećše Bosne i Hercegovine na Expo 2020.

„U trenutku kad se očekivala odluka Vijeća ministara i nakon njene objave i privrednici i mediji kritikovali su vlast što radi protiv privrede i onemogućava BiH i privrednicima da budu dijelom ove velike manifestacije. Ne želeći propustiti ovakvu priliku za promociju Bosne i Hercegovine mi smo odlučili preuzeti plaćanje i organizaciju učešća i sve ostalo je već ispričano. Doista, smatram da je ovo bila najveća postratna promocija Bosne i Hercegovine i s ove vremenske distance, uprkos svim pritiscima i izazovima s kojima smo se susreli, opet bih bez razmišljanja ušao u ovakav projekat jer biti tamo gdje su 192 nacije svijeta, sa svojom zastavom i svojim kulturno – historijskim nasljeđem je neprocjenjivo i jedino što žalim je što nismo imali više vremena za pripremu i organizaciju“, istakao je ministar.

Iz Ministarstva ističu i da je svaki nastali trošak u okviru organizacije nastao na osnovu pravila i propozicija o učešću i predstvaljanju svake zemlje učesnice, a koje su definisane shodno kriterijima organizatora.

Podsjećaju i da je tokom trajanja Expo 2020 Dubai organiziran niz susreta predstavnika iz BiH i UAE na kojima se ponajviše razgovaralo o uspostavljanju boljih i kvalitetnijih diplomatskih odnosa između dvije zemlje, a što je na koncu ubrzalo odluku Vlade Emirata da svoje konzularno predstavništvo otvori u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

„Osim toga, mnogi su po prvi put na Expo 2020 čuli za Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu na Balkanu, mnogi investitori imali su priliku vidjeti prednosti koje BiH ima u odnosu na druge, tradicionalno poznate investitorske destinacije. Neki od njih su već ranije bili prisutni u BiH i s njima smo učvrstili veze, a imamo i novih projekata koji su u određenim fazama pregovora za početak investicionih ulaganja u BiH“, zaključio je ministar.

Napomenuo je i da su se, tokom pregovora između Vlade  KS i organizatora, ambasadorica UAE u Crnoj Gori Nabila ALShamsi i drugi prijatelji BiH koji poznaju političku situaciju u zemlji založili svojim integritetom da organizator prihvati kao predstavnika kantonalnu vladu samo kako bi BiH bila dijelom ove priče.

Na kraju Bosna i Hercegovina imala je svoje predstavljanje na Expo 2020 Dubai, a izvještaj o realizaciji ovog projekta je spreman i iskomuniciran sa Expo 2020 LLC Dubai predstavnicima. Shodno procedurama, moralo se sačekati na konačnu potvrdu o svim završenim obavezama prema organizatoru, a obzirom da je i to završeno, kompletan izvještaj će uskoro biti dostupan na nekoj od zvaničnih digitalnih platformi Ministarstva privrede.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.