Ministar Delić uputit će inicijativu Vijeću ministara BiH za liberalizaciju viznog režima

Ministar Delić najavio osnivanje javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora
9 Januara, 2023
Ministar Delić: Stigla i konačna potvrda o izvršenim svim obavezama BiH prema organizatoru Expo 2020 Dubai
10 Januara, 2023

Ministar Delić uputit će inicijativu Vijeću ministara BiH za liberalizaciju viznog režima

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić uputit će Ministarstvu vanjskih poslova i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine inicijativu za liberalizaciju ulaska građana zemalja Bliskog istoka u Bosnu i Hercegovinu, odnosno liberalizaciju viznog režima koji je ranije Vijeće ministara BiH već odbilo navodeći kao razloge remećenje sigurnosti i finansisjke gubitke BiH ukoliko dođe do ukidanja viza za zemlje ovog regiona.

Prvi put, u maju 2021. godine, kad je Vijeće ministara odbilo usvojiti izmjene i dopune Odluke o vizama, kojom bi državljanima Saudijske Arabije bio omogućen ulazak u BiH bez izdavanja vize, mi iz Vlade Kantona Sarajevo, predložili smo da nadoknadimo troškove koji su tada navedeni kao razlog neusvajanja ove Odluke. Bilo je riječ o nešto manje od 900 hiljada KM. To je mali izos i vjerujem da bi se brzo vratio kroz povećane posjete turista iz zemalja Bliskog istoka. Nažalost, nismo uspjeli 2021. godine da utječemo na promjenu Odluke, pa smo na inicijativu Međunarodnog aerodroma “Sarajevo” i Udruženja turističkih privrednika u BiH spremni ponovo pokušati pokrenuti pitanje ukidanja viza za građane Saudijske Arabije, Jordana i Libana s ciljem podrške oporavku i daljnjem razvoju našeg turističkog sektora“, izjavio je ministar Delić.

Ministar Delić danas je ovu inicijativu iznio na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, a kako je Vlada istu usvojila, Ministarstvo će u narednim danima inicijativu uputiti Ministarstvu vanjskih poslova i Vijeću ministara BiH s nadom da će ista naići na razumijevanje i odobravanje ukidanja viza za turiste iz ovog dijela svijeta.

Turistički sektor i djelatosti povezane s njim su veliki izvor prihoda ne samo za Kanton Sarajevo, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu i ukidanje viza sigurno bi doprinijelo rastu dolaska turista s Bliskog istoka u našu zemlju. Ukidanjem viza i smanjenjem birokratskih procedura otvorile bi se i mogućnosti za uvođenje novih avionskih linija koje bi značajno unaprijedile poslovanje i samog aerodroma Sarajevo, ali i svim drugim turističkim privrednicima koji očekuju da bi BiH morala imati razumjevanja, posebno u postpandemijskom periodu kad sve zemlje pokušavaju vratiti turizam na onaj kurs kojim je išao 2019. godine“, dodao je ministar.

Ministarstvo privrede i Vlada Kantona Sarajevo žele vjerovati da će država imati sluha za inicijativu upućenu na osnovu zahtjeva Međunarodnog aerodroma i turističkih privrednika i konačno donijeti potrebne izmjene i dopune Odluke o vizama, te na taj način pokazati da je na strani progresa privrede i same Bosne i Hercegovine.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.