Ministar Delić najavio osnivanje javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

Počela podjela otkupljenih poljoprivrednih viškova, prvih 35 tona krompira isporučeno udruženju „Pomozi.ba“
7 Januara, 2023
Ministar Delić uputit će inicijativu Vijeću ministara BiH za liberalizaciju viznog režima
9 Januara, 2023

Ministar Delić najavio osnivanje javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić izjavio je danas da je Vlada Kantona Sarajevo prihvatila inicijativu Ministarstva privrede za studijsko istraživanje društveno-ekonomske opravdanosti osnivanja javnog preduzeća. Kako je najavljeno riječ je o inicijativi za osnivanje javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a jedan od preduvjeta za pokretanje daljnjih procedura s ciljem osnivanja jednog ovakvog preduzeća je upravo studija koja će pokazati postoji li stvarna opravdanost za pokretanjem ovakovg tipa preduzeća.

U Kantonu Sarajevo električna energija je proizvod koji je gotovo u cjelosti uvoz u odnosu na njegove granice zbog čega, između ostalog, proizilazi potreba za izmjenom politike u oblasti energetike, a posebno u oblasti elektroenergetskog sektora. Obzirom da je BiH preuzela obavezu postepenog uvođenja takse na emisije CO2 kako bi do 2030. postala dio EU ETS sistema, Kanton Sarajevo kao središte Bosne i Hercegovine, već mora početi raditi na izmjenama energetske politike, posebno u oblasti korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije“, naveo je ministar Delić.

Prvi korak na ostvarenju boljih rezultata u oblasti korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije, kazao je ministar, jeste izrada studije o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja javnog preduzeća u vlasništvu Kantona Sarajevo za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, dok je naredni korak osnivanje javnog preduzeća u vlasništvu Kantona Sarajevo zasnovanog na nalazima studije.. Po osnivanju ovog javnog preduzeća, potrebno je, ističe Delić, realizovati projekte istraživanja vjetroenergetskog potencijala na četiri potencijalne lokacije i projekte istraživanja potencijala solarne energije na dvije lokacije.

Naša inicijativa za pokretanje javnog preduzeća primarno je fokusirana na električnu energiju i elektroenergetski sektor, kako zbog njegove važnosti za razvoj i konkurentnost privrede, tako i za stabiliziranje standarda kvaliteta života u Kantonu jer električna energija osnovna je potreba u svim segmentima života, posebno u ovo digitalno vrijeme koje živimo gdje je život praktično nezamisliv bez električne energije i gdje smo svi u svakom trenutku zavisni od nje, kako u privatnoj, tako i u poslovnoj sferi djelovanja“, dodao je Delić.

Kao jedan od razloga zbog kojih je neophodno da Kanton Sarajevo radi na osnivanju vlastitog preduzeća za proizvodnju električne energije Delić navodi i važnost nezavisnosti u oblasti upravljanja energetskim resursima, posebno zbog velikih turbulencija na globalnom nivou, koje se odražavaju i na lokalnom tržištu.

Trošak električne energije sastavni je dio troškova svih proizvoda i usluga, uključujući i elementarne troškove života, a ukoliko budemo zavisili od uvoza, te troškove nikad nećemo moći staviti pod kontrolu. Sve zemlje svijeta svjesne su važnosti suverenosti u oblasti upravljanja energetskim resursima i mi svakako želimo pratiti te trendove“, pojasnio je ministar.

On je podsjetio da Kanton Sarajevo raspolaže kvalitetnim prirodnim resursima koji se mogu koristiti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a koji se u ovom trenutku koriste mininamalno u odnosu na potencijal koji ima Kanton Sarajevo.

U Kantonu Sarajevo u 2021. godini isporučena je energija u iznosu od 5.125,88 GWh, od čega je električna energija 27,99%, prirodni gas 27,14%, čvrsta goriva 10,38% i naftni derivati 34,49%.  Ukupna potrošnja energije u 2021.godini, u odnosu na 2020. godinu bila je veća za 6,01%. U 2021. godini Kanton Sarajevo uvozio je mnogo više energije nego što se proizvodilo iz domaćih resursa, odnosno od ukupne potrošnje električne energije iz uvoza je 61,64%, a domaće svega 38,36%.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.