Ministarstvo privrede KS sufinansira projekat PD Butmira koji će doprinijeti povećanju kvaliteta mlijeka

Najavljene nove investicije na Bjelašnici i Igmanu
30 Decembra, 2022
Završen program masovne sterilizacije/kastracije za 2022. godinu
30 Decembra, 2022

Ministarstvo privrede KS sufinansira projekat PD Butmira koji će doprinijeti povećanju kvaliteta mlijeka

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo na čelu s aktuelnim ministrom Adnanom Delićem u protekle dvije godine pokazalo je jasnu i čvrstu opredjeljenost u jačanju likvidnosti i tržišne pozicije javnih preduzeća i organizacija iz resora privrede.

Vođeni tim opredjeljenjem u Ministarstvu privrede osnovali su posebno odjeljenje koje prati i nadzire rad javnih preduzeća i analizira i odobrava projekte koji se procijene kao projekti koji će doprinijeti unaprjeđenju poslovanja, kvalitetu usluga i proizvoda koje nude preduzeća.

„Prethodnih dana potpisali smo sporazume s našim preduzećima za sufinansiranje kapitalnih investicijskih projekata za prvi period 2023. godine, a jedan od sporazuma odnosi se i na Poljoprivredno dobro „Butmir“ kojem smo obezbijedili sufinansiranje nabvake laktofriza, odnosno uređaja za hlađenje mlijeka jer su iskazali interes za povećanjem kvaliteta i obima proizvodnje mlijeka“, kazao je ministar Delić.

On je podsjetio da je Ministarstvo tokom 2022. godine uložilo značajna sredstva za unaprjeđenje proizvodnje mlijeka u Poljoprivrednom dobru „Butmir“, počev od nabavke novih kvalitetnih visokogravidnih junica, do uvođenja preduzeća u okvire ekološki prihvatljivog poslovanja investirajući u nabavku prečistaća otpadnih voda i priključenja na gradski kolektor.

Nabavkom uređaja za hlađenje preduzeće će, uz povećanje proizvodnje mlijeka, moći nesmetano zadržati kvalitet sirovog mlijeka.

„Kapaciteti laktofriza koje trenutno koristimo imaju maksimalni kapacitet 10 tona, što nije dovoljno da se lageruje sva količina mlijeka koju proizvedimo što nas primorava da mlijeko koje ne možemo lagerovati dajemo po dosta nižoj tržišnoj cijeni. Kupovinom novog laktofriza zapremine 10 tona, farma će moći lagerovati sirovo mlijeko i na taj način dodatno učvrstiti svoju tržišnu poziciju i stabilnost, kao i kvalitet ohlađenog sirovog mlijeka“, pojasnila je direktorica preduzeća Snježana Ljubunčić.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.