Delić potpisao sporazum s predstavnikom Serde za provođenje programa podrške malim i srednjim kompanijama u oblasti energijske tranzicije

Završen program masovne sterilizacije/kastracije za 2022. godinu
30 Decembra, 2022
Ministarstvo privrede KS izdvojilo 220.000 KM: Za 50 grla proširen stočni fond na farmi Butmir
7 Januara, 2023

Delić potpisao sporazum s predstavnikom Serde za provođenje programa podrške malim i srednjim kompanijama u oblasti energijske tranzicije

Današnjim potpisivanjem sporazuma o poslovnoj saradnji na provođenju projekta “Podrška malim i srednjim preduzećima (MSP) u energetskoj tranziciji Sarajevska regionalna agencija (SERDA) obavezala se provesti ovaj program podrške realnom sektoru u narednih šest mjeseci.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo obavezalo se da će projekat finansirati s 495.000 KM i to sa 100.000 KM izradu analize energijske efikasnosti MSP-ova i njihovog karbonskog otiska, dok je preostali iznos predviđen za sufinansiranje finansijskih mjera, odnosno poticajnih sredstava za preduzeća koja uđu u program podrške energijskoj tranziciji.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić istakao je da je ovo jedan od važnijih projekata koje Ministasrtvo sufinansira, te da se nada uspješnoj realizaciji kompletnog projekta.

„Po prvi put kantonalna institucija učestvuje u realizaciji projekta ovog tipa u oblasti zelene tranzicije i nama je drago što još jednom pravimo prve korake za koje se nadamo da će i drugim instancama vlasti biti poticaj da krenu istim putem. Zelena tranzicija je neminovnost za naše kompanije u naredne tri godine, posebno onima orijentiranim izvozno, a sigurno je da će mnogima od njih trebati podrška u procesu tranzicije“, izjavio je ministar Delić.

U realizaciji ovog projekta treći partner je Deutsche Gesellshaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH koji će osim sufinansiranja projekta, obezbijediti i dva vanjska eksperta s ciljem kvalitetnije analize i samog utvrđivanja energetskih audita za svako od preduzeća koja prođu jvani poziv za učešće u realizaciji ovog programa.

Ministar Delić danas je potpisao sporazum sa Serdom i za pripremu teksta Nacrta Strategije razvoja Kantona Sarajevo koji bi se shodno odredbama sporazuma mogao očekivati u narednih šest mjeseci.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.