Ministar Delić potpisao ugovore s mladima za pokretanje vlastitih startup biznisa

Ministar Delić potpisao koncesioni ugovor za iskopavanje dolomita koji se koristi kao materijal u građevinarstvu
27 Decembra, 2022
Ministarstvo privrede sufinansira obnovu sajamskog prostora u Skenderiji
29 Decembra, 2022

Ministar Delić potpisao ugovore s mladima za pokretanje vlastitih startup biznisa

Ukupno osamdeset i troje mladih u protekle dvije godine pokrenulo je biznise uz podršku Ministarstva

Danas su u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo i preostala trideset i tri mlada, buduća poduzetnika i poduzetnice s ministrom Adnanom Delićem potpisali ugovore kojima im je omogućeno korištenje grant sredstava za pokretanje vlastitih startup biznisa.

Među mladima koji su danas potpisali ugovore za podršku u pokretanju vlastitog biznisa su iz različitih uslužnih i proizvodnih djelatnosti i buduće kompanije za razvoj softwera, vizuelna produkcija, digitalni marketing, stomatološka ordinacija, proizvodnja dječijih igračaka od drveta po Montesory programu, molerske i usluge izrade fasade, proizvodnja sokova i pripravaka za zdravlje, saloni za održavanje zdravlja i ljepote, proizvodnja domaćih prehrambenih proizvoda, košnica za pčele, ali i jedna čuvarica starih tradicionalnih zanata.

Amina je dvadesetjednogodišnja djevojka koja je odlučila nastaviti kazandžijski zanat koji je u njenoj porodici tradicionalno zanimanje generacijama unazad 280 godina. Kako je istakla, svi muškarci u njenoj porodici su kazandžije, a ljubav prema zanatu naslijedlila je od oca, amidže i brata s kojima je od djetinjstva učila zanat, te će kao prva žena u porodici otvoriti svoju radnju i nastaviti ovu stoljetnu zanatsku tradiciju.

„Na javnom pozivu za podršku mladima za samozapošljavanje i pokretanje vlastitog biznisa prošlo je četrdeset i sedam mladih i mi smo već ranije s jednom grupom koja je ranije dostavila dokumentaciju potpisali ugovore kako bi oni mogli početi raditi, a danas smo dodijelili ugovore i za preostalih trideset i troje mladih, nadamo se uspješnih poduzetnika“, kazao je ministar Delić.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo tokom ove i prethodne godine putem javnih poziva za podršku mladima u pokretanju vlastitih biznisa i samozapošljavanju podržalo je osnivanje ukupno osamdeset i tri nova poslovna subjekta, a na 8.sajmu bh. privrede organizovanom početkom ovog mjeseca Ministarstvo je finansiralo i u u potpunosti preuzelo na sebe vizuelni identitet predstavljanja startupa ranije osnovanih uz podršku Ministarstva privrede. Osim toga, Ministarstvo je pokrenulo aktivnosti i na osnivanju Centra za razvoj poduzetništva s inkoropriranim poduzetničkim inkubatorom s ciljem kontinuirane podrške ne samo osnivanju, nego i opstanku novoosnovanih poslovnih subjekata.  

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.