Prva ovog tipa u Bosni i Hercegovini: e platforma za prijavu na programske poticaje u javnim institucijama danas predstavljena javnosti

Ministar Delić najavio realizaciju projekata uređenja i očuvanja šumskog biodiverziteta: Ministarstvo izdvaja dodatnih 2,5 miliona KM za nastavak uređenja Stojčevca, Bijambara, mapiranje požarnih šumskih puteva
20 Decembra, 2022
Ministarstvo privrede KS za uređenje riječnih korita općinama odobrilo 4,6 miliona od čega su općine realizirale nešto manje od 2,3 miliona
23 Decembra, 2022

Prva ovog tipa u Bosni i Hercegovini: e platforma za prijavu na programske poticaje u javnim institucijama danas predstavljena javnosti

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je, uz finansijsku podršku USAID- ovog FINRA projekta, proteklih pet mjeseci radilo na implementaciji projekta digitalizacije poticaja iz resora ovog ministarstva. Čitav proces osopsobljvanja online platforme i ugradnje softwera radila je domaća kompanija Mibo komunikacije iz Sarajeva, a sam proces zasnovan je na najnovijem softwerskom rješenju kompanije Oracle.

E- platforma za prijem aplikacija je u potpunosti završena, testne faze pokazale su da je rješenje uspješno implementirano, a tim povodom danas je platforma predstavljena javnosti i predstavnicima ministarstava u Vladi Kantona Sarajevo, obzirom da je rješenje kompaktno i primjenjivo na bilo koji javni poziv koji se provodi u ministarstvima Kantona Sarajevo.

Ministar privrede KS Adnan Delić podsjetio je da je implemenatcija projekta digitalizacije jedan od najzahtjevnijih procesa koje je Ministarstvo prošlo, te da je zadovoljan rezultatima implemenatcije projekta.

„U Ministarstvu privrede godišnje imamo 20ak javnih poziva i stotine prijava koje pristignu na neki od tih poziva. Velika većina onih koji ne ostvare pravo po javnom pozivu jesu oni koji propuste neki od formalnih, tehničkih uvjeta poziva i zbog toga je realizacija naših programa niža od one koju bismo željeli. Ovim rješenjem prevazilazimo taj problem i zahvaljujući online prijavi aplikanti će u trenutku prijave znati da je njihova prijava tehnički ispravna, kao i da li imaju pravo na poticaj za koji su odlučili aplicirati“, kazao je ministar Delić.

E platforma za online prijavu na javne pozive Ministarstva privrede prvo je i jedinstveno softwersko rješenje ovog tipa u Bosni i Hercegovini, a sam proces implementacije trajao je svega pet mjeseci, što je kako je kazala Jovana Vidaković, voditeljica Oraclovog regionalnog odjeljenja za poslovanje s javnim sektorom, najbrže ikad implementiran projekat u ovoj kompaniji.

„Ovi procesi obično traju oko godinu dana i više, a mi smo s našim partnerima iz Mibo komunikacija i predstavnicima iz Ministarstva privrede čitav projekat završili za svega pet mjeseci. Ovo je ujedno i prvo ovakvo rješenje implementirano ne u nekom kantonu ili entitetu, nego u Bosni i Hercegovini i nama je drago da smo ga radili s Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo“, kazala je Vidaković.

E platforma za online prijavu na programske poticaje Ministarstva privrede u potpunosti je usklađena sa svim zakonskim propisima, a najjednostavnijim jezikom kazano ona predstavlja interne akte, zakone i pravilnike pretočene u digitalne kodove.

Olakšavajuće okolnosti koje ova platforma nudi korisnicima jesu mogućnost prijave svaki dan tokom trajanja javnog poziva i to bilo kad i sa bilo kojeg mjesta, mogućnost elektronske provjere statusa prijave tokom cijelog procesa, mogućnost dopunjavanja dokumentacije tokom trajanja javnog poziva, obavještenja o statusu aplikacije, kao i informacije o rezultatima javnog poziva.

„Platforma nudi mnoge prednosti, ali svoju punu funkcionalnost i iskoristljivost postići će nakon što BiH usvoji Zakon o digitalnom potpisu i pečatu. Mi nismo čekali usvajanje zakona pa da krenemo u proces digitalizacije. Ovaj put bili smo proaktivni i u trenutku kad se usvoji ovaj zakon e platforma, obzirom da posjeduje mogućnost integracije, nudit će opciju potpune elektronske prijave na bilo koji od programa u Ministarstvu, a nadamo se i u ostalim ministarstvima jer za to su otvorene mogućnosti“, zaključio je ministar Delić.

Proces prijave, odnono kratko uputstvo kako funkcionira prijava na ovu platformu predstavljen je u informatvnom videu pripremljenom isključivo za informisanje potencijalnih korisnika, a dostupan je na linku: https://we.tl/t-GP8Klg7q9o.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.