Na Ekonomskom fakultetu, u sklopu promocije novog Zakona o JPP, održan okrugli sto na temu “Javno – privatno partnerstvo i perspektive razvoja u KS” 

Objavljena preliminarna lista zanatlija i obrtnika čiji projekti će biti sufinansirani, objavio ministar Delić
19 Decembra, 2022
Ministar Delić najavio realizaciju projekata uređenja i očuvanja šumskog biodiverziteta: Ministarstvo izdvaja dodatnih 2,5 miliona KM za nastavak uređenja Stojčevca, Bijambara, mapiranje požarnih šumskih puteva
20 Decembra, 2022

Na Ekonomskom fakultetu, u sklopu promocije novog Zakona o JPP, održan okrugli sto na temu “Javno – privatno partnerstvo i perspektive razvoja u KS” 

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas je održan okrugli sto na temu “Javno – privatno partnerstvo i perspektive razvoja u Kantonu Sarajevo”. Okrugli sto organizovao je Ekonomski fakultet u saradnji s Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo u okviru pozitivne promotivne kampanje Zakona o javno – privatnom partnerstvu koji je pripremilo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo s ciljem otvaranja tržišta Kantona prema modelima ovog tipa poslovanja.

Kako je u uvodnom obraćanju istakla dekanesa Ekonomskog fakukteta, prof.dr. Jasmina Selimović, Ekknomski fakultet kontinuirano učestvuje u pripremi i realizaciji različitih strateških dokumenata, zakonskih rješenja i drugih akata koji doprinose razvoju socijalnih politika, te je ovaj okrugli sto jedan u nizu takvih vidova podrške.

“Mi smo svjesni naše društvene odgovornosti i uloge u javnom diskursu, naše obaveze da damo snažan doprinos razvoju socijalnih politika i stoga smo i ovaj okrugli sto o perspektivama modela JPP u Kantonu Sarajevo organizovali u saradnji s Ministarstvom jer prepoznajemo značaj i važnost dobrog zakonskog rješenja za realizaciju značajnih društveno korisnih projekata, u ovom slučaju zasnovanih na modelu JPP-a”, kazala je Selimović.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić istakao je važnost interakcije akademske i poslovne zajednice sa javnim sektorom u svim društvenim segmentima, počev od donošenja zakonskih rješenja do realizacije vitalnih projekata za Kanton Sarajevo.

U svom obraćanju ministar se osvrnuo na put koji je Ministarstvo prešlo tokom pripreme novog Zakona o JPP-u, podsjetivši time prisutne na važnost podizanja svijesti o važnosti teme i potrebe realizacije kvalitetnih projekata zasnovanih na ovom modelu poslovanja.

U proteklom periodu mi smo izmijenili Zakon o koncesijama i Zakon o Agenciji za privlačenje investicija i privatizaciju, a u paketu sa Zakonom o javno – privatnom partnertsvu, u širem kontekstu, stvorili smo pretpostavke za spektar projekata koji se mogu finansirati u kombinaciji korištenja sredstava EU fondova i privatnih investitora s krajnjim ciljem kvalitetnije javne usluge i bolje brige o javnoj infrastrukturi. To u konačnici vodi do projekata koji će sa sobom nositi ne samo potencijale razvoja privrednog ambijenta, nego i opću društvenu korist što jeste jedna od glavnih odrednica modela javno – privatnog partnerstva”, kazao je između ostalog ministar Delić.

Prof.dr. Veljko Trivun osvrnuo se na povijest neuspješnih pokušaja normiranja javno – privatnog partnerstva u Bosni i Hercegovini, ali i na uspješne projekte zasnovane na modelu JPP u zemljama Europe, istakanuvši pri tome most na Pelješcu kao ogledni primjer u regiji. Trivun je naglasio i da se zakoni ne donose bez jake političke volje, ali i stigmatizaciju modela JPP u javnosti kao modela na kojem se privatnici bogate. 

Neće se privatnici obogatiti na ovom modelu poslovanja jer je to javna usluga jer ima dugi period trajanja jer javni partner, odnosno institucije imaju kontrolu nad provođenjem ovog modela i sigurno treba raditi na destignatizaciji modela JPP u javnosti. Lider u razvoju ovog modela je Republika Turska, a i Francuska i Velika Britanija svoju ekonomiju razvijale su upravo na ovom modelu”, naveo je profesor Trivun podsjećajući da je nebrojeno mnogo projekata u KS koji se mogu uspješno realizirati upravo na ovom modelu. 

Za Kanton Sarajevo model javno – privatnog partnerstva posebno je važan u trenutku deficita u budžetu koji će se osjetiti zbog nedavnog smanjenja pondera dva, s višeg nivoa vlasti, stava su današnji učesnici okruglog stola, među kojima su i predstavnici Saobraćajnog i Pravnog fakulteta, predstavnici poslovne zajednice te zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo od kojih se očekuje da ovaj Zakon prepoznaju i podrže. 

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.