Ministar Delić potpisao ugovore s privrednicima: Za automatizaciju i modernizaciju poslovanja malih i srednjih kompanija 800.000 KM

Ministar Delić: Usvojene odluke o realizaciji aktivnosti na donošenju Strategije razvoja turizma KS i realizaciji projekta podrške ekološke tranzicije malih i srednjih kompanija
15 Decembra, 2022
Objavljena preliminarna lista zanatlija i obrtnika čiji projekti će biti sufinansirani, objavio ministar Delić
19 Decembra, 2022

Ministar Delić potpisao ugovore s privrednicima: Za automatizaciju i modernizaciju poslovanja malih i srednjih kompanija 800.000 KM

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas, 19. decembra 2022. godine, ugovore s 84 predstavnika malih i srednjih kompanija za dodjelu grant sredstava ostvarenih po osnovu javnih poziva za podršku ženskom poduzetništvu, refundiranje kamata po ranije preuzetim kreditima, te refundiranje troškova tehnološke modernizacije poslovanja.

Sva tri programa su dio Programa poticaja razvoju male privrede za 2022. godinu za koji je Ministarstvo provelo javne pozive tokom jula i augusta ove godine, a današnjim potpisivanjem ugovora uspjeno je realiziran Program poticaja za ovu godinu.

Tim povodom ministar Delić istakao je da ovogodišnja realizacija Programa poticaja 91,86% što je za nijansu više u odnosu na prethodnu godinu, ali da je to još uvijek nedovoljno dobra realizacija.

Iako je ovo najveća realiazacija Programa do sada, smatram da će ovaj Program svoju punu realizaciju imati onog trenutka kad budemo imali više zahtjeva nego planiranih sredstava. Nažalost, veliki broj onih koji ne ostvare pravo na poticaje po javnim pozivima je zbog tehničke neispravnosti dokumentacije, papira i potpisa koji nedostaju i to je sigurno poražavajuće i ono zbog čega smo nezadovoljni ukupnom realizacijom naših programa. Zbog toga smo u saradnji s USAID-om ušli u projekat pripreme softwera za digitalizaciju poticaja i već od sljedeće godine online prijave na javne pozive olakšat će proces prijave i omogućiti veću prolaznost na programima poticaja u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo“, kazao je privrednicima ministar Delić.

Podsjetio je i da svi privrednici imaju pravo aplicirati za beskamatni kredit u jednoj od tri banke, neovisno od ostvarenja prava na grantove, te da je to prilika da dodatno unaprijede svoje poslovanje.

Privrednici koji su danas potpisali ugovore su oni koji su u prethodne dvije godine ulagali u modernizaciju i automatizaciju poslovanja, a po jednom od ova tri programa, imali su pravo na grant, odnosno povrat uloženih sredstava do 20.000 KM po pojedinačnoj kompaniji.

Za ova tri programa ukupno je odobreno oko 800.000 KM za 84 kompanije iz kategorije malih i srednjih preduzeća, dok je ukupna realizacija za 2022. godinu nešto više od četiri miliona maraka, te oko 100 miliona maraka beskamatne kreditne linije u tri komercijalne banke s kojima je Ministarstvo potpisalo ugovor za 2022. godinu.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.