Ministar Delić: Usvojene odluke o realizaciji aktivnosti na donošenju Strategije razvoja turizma KS i realizaciji projekta podrške ekološke tranzicije malih i srednjih kompanija

Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu KS, izjavio ministar Delić
15 Decembra, 2022
Ministar Delić potpisao ugovore s privrednicima: Za automatizaciju i modernizaciju poslovanja malih i srednjih kompanija 800.000 KM
19 Decembra, 2022

Ministar Delić: Usvojene odluke o realizaciji aktivnosti na donošenju Strategije razvoja turizma KS i realizaciji projekta podrške ekološke tranzicije malih i srednjih kompanija

Zakon o turizmu KS jedan je od važnijih zakona u privredi, obzirom da regulira i uređuje oblast turizma koji je strateška grana privrede i jedan od sektora koji se u posljednjim godinama rapidno razvija i unaprjeđuje. Zbog toga je neophodno uskladiti zakonski okvir s važećim europskim direktivama, ali i donijeti druga strateška dokumenta koja će značajno unaprijediti oblast turizma.

S tim u vezi Vlada je danas na prijedlog Ministarstva privrede donijela dvije odluke kojima se daje saglasnost Ministarstvu privrede da, u saradnji s partnerima Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u BiH i Sarajevskom regionalnom agencijom za razvoj (SERDA), provede aktivnosti na pripremi i izradi dugoočekivane Strategije razvoja turizma Kantona Sarajevo. GIZ BiH će, osim finansijskih troškova, osigurati i međunarodne stručnjake iz oblasti turizma koji će se aktivno uključiti u pripemu teksta ove Strategije.

Danas smo na sjednici Vlade utvrdili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu KS, a u saradnji s našim partnerima uskoro ćemo početi i aktivnosti na pripremi prijedloga teksta za Nacrt Straegije razvoja turizma Kantona Sarajevo koja če dodatno doprinijeti usmjeravanju razvoja turizma i samim tim i kompletnog poslovnog ambijenta u Kantonu“, kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Osim  na ovom projektu, a drugom Odlukom Vlade KS, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo s istim partnerima sarađuje i na realizaciji projekta podrške u energetskoj tranziciji za male i srednje kompanije s područja Kantona Sarajevo, odnosno prepoznavanju i impelementaciji energetskih audita u kompanijama koje iskažu interes i prijave se na javni poziv koji će se impelementirati preko Agencije SERDA. Ovaj projekat Ministarstvo će, Odlukom s današnje sjednice Vlade KS,  podržati s nešto manje od 500.000 KM, a GIZ će također sufinansirati projekat s određenim iznosom, te će, u okvru projekta, obezbijediti i konsultante koji će ovaj projekat iznijeti o same završnice.

Realizacija oba projekta planirana je u 2023. godini, a Ministarstvo će u narednih nekoliko dana potpisati i pojedinačne sporazume s ova dva partnera kako bi se moglo krenuti u realizaciju navedenih aktivnosti. 

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.