Ministar Delić najavio Pravilnik o držanju i postupanju sa psima, mačkama, divljim i opsanim životinjama, po prvi put na kantonalnom nivou

Ministar Delić najavio: Ministarstvo privrede ulaže novih 900.000 KM u tehnološku modernizaciju i ekološku tranziciju preduzeća “Sarajevo – šume”
12 Decembra, 2022
Novo rađanje Skenderije je imperativ
14 Decembra, 2022

Ministar Delić najavio Pravilnik o držanju i postupanju sa psima, mačkama, divljim i opsanim životinjama, po prvi put na kantonalnom nivou

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pripremilo je Nacrt Pravilnika o držanju i postupanju sa psima, mačkama, divljim i opsanim životinjama. Nacrt Pravilnika pripremljen je u skladu s s članom 17, stavom 7 Zakona o veterinarstvu FBiH i prvi je pravilnik ovog tipa pripremljen na nivou Kantona Sarajevo.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić istakao je da Nacrt ovog Pravilnika pripremila komisija u čijem sastavu su bili i članovi organizacija, odnosno udruženja koja se bave zaštitom prava životinja na području Kantona Sarajevo, ali i predstavnici veterinarske inspekcije, akademske zajednice, odnosno Veterinarskog fakulteta Sarajevo i svih drugih relevantnih institucija.

„Ovo je osjetljivo pitanje i željeli smo u donošenje ovog podzakonskog akta uključiti sve strane, a posebno one koji su na terenu i koji znaju stvarno stanje i zato smo u komisiju uključili i članove udruženja koja brinu o zaštiti prava i zdravlja malih životinja. Nacrt je spreman i mi ga, kao i sve naše dokumente puštamo javnosti, da daju svoje komentare prije nego ga pustimo u daljnju zvaničnu proceduru“, naveo je ministar Delić.

Obzirom da općine imaju svoja akta kojima tretiraju ovaj segment, a da će iste morati uskladiti s Pravilnikom Kantona Sarajevo, Nacrt je poslat svim općinama na području Kantona Sarajevo kako bi dale svoje prijedloge koji bi se uvrstili u ovaj Nacrt.  

Ovim se pravilnikom propisuju uvjeti i način držanja pasa, mačaka, divljih i opasnih životinja, postupanje s napuštenim i izgubljenim životinjama, psima i mačkama lutalicama i divljim životinjama nađenim izvan njihovog prirodnog staništa, nadzor i kaznene odredbe.

„Cilj donošenja ovog Pravilnika je urediti ovu oblast centralizovano tako da kantonalni Pravilnik bude mjera za sve akte koji se budu donosili na nivou lokalnih samouprava. Pravilnik se sastoji od 41 člana kroz koje su regulisane obaveze imaoca pasa i mačaka, tretiranje pasa i mačaka bez vlasničkog staranja, kao i divljih i opasnih životinja, prijava vlasništva i pravila o držanju i brizi o zdravlju i razmnožavanju ljubimaca, kao i niz drugih odredbi kojima se namjerava urediti ova oblast i smanjiti broj životinja na ulicama bez vlasničkog staranja, kao i povećati stepen ukupne opće sigurnosti i javno – veterinarskog zdravlja na području Kantona Sarajevo“, pojasnio je ministar Delić.

Nacrt Pravilnika dostupan je na web stranici Ministarstva privrede na linku: https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/obavjestenja/nacrt-pravilnika-o-drzanju-i-postupanju-sa-psima-mackama-divljim-i-opsanim

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.