Sarajevo je među top deset novogodišnjih turističkih destinacija

Ministarstvo privrede KS obezbijedilo sredstva za testiranje aflatoksina u Kantonu, najavio ministar Delić
9 Decembra, 2022
Na sajmu bh. privrede održan panel na temu gaming industrije; budućnost koja ubrzano postaje sadašnjost
10 Decembra, 2022

Sarajevo je među top deset novogodišnjih turističkih destinacija

U organizaciji Ministarstva privrede, a u okviru stručno – edukativnog programa 8. sajma bh. privrede, danas je na sajmištu održan prvi od četiri panela iz oblasti privrede.

Panel na temu “Pravo vrijeme za nove grane turizma” organizovan je s ciljem predstavljanja potencijala novih, specifičnih oblika turizma za koje Kanton Sarajevo ima potencijal razvoja.

Panelistice Emina Nizić iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, predsjednica Udruženja turističkih privrednika BiH, Edina Zagora i Sumejja Spahović Avdić, vlasnica Ayemus tours agencije, startupa osnovanog kroz program Ministarstva privrede KS za podršku mladima za osnivanje vlastitih biznisa govorile su o potencijalima specifičnih grana turizma koje Kanton Sarajevo može iskoristiti kao specifičnost i komparativnu prednost u odnosu na regiju. 

Kulturno – historijski turizam je grana turizma koju ki možemo iskoristiti u dijelu specifičnosti koji imamo vezano za ratno razdoblje naše historije, to je takozvani dark turizam. To nama jeste teško, sli tu našu teškoću možemo iskorisiti i staviti u funkciju turizma i dodatno razvijemo ovaj oblik turizma jer je to naša prednost i po tome smo drugačiji od nekih drugih zemalja”, kazala je Emina Nizić.

Ona je navela primjer ratnog tunela – Tunela spasa na Dobrinji koji je iznimno posjećen i izaziva veliko interesovanje kod turista koji posjećuju Sarajevo.

Kao jedan od specifičnih oblika turizma naveden je i seoski turizam za koji Sarajevo ima ogroman potencijal još uvijek nedovoljno iskorišten. 

Sumejja Avdić pokrenula je startup u 2019. godini netom prije početka pandemije, a kako je pandemija znatno utjecala na obustavu turizma iskoristila je priliku postcovid perioda i umjesto ponude koju je planirala za turiste iz zemalja Zaljeva, okrenula se domaćim turistima s ponudom u oblasti zdravstvenog turizma koja je podrazumijevala rehabilitaciju i relakasaciju nakon perioda bolesti i izolacije.

To mi je pomoglo da održim posao, a po otavaranju granica u ponudu sam uvrstila i zimski turizam i školu skijanja, specifično namijenjene turistima iz Zaljeva. Oni ne znaju šta je snijeg i velika većina njih dolaskom u Sarajevo susretne se sa snijegom po prvi put u životu”, pojasnila je Avdić. 

Da li vrijeme za turizam i nove oblike turizma pitanje je na koje je Edina Zagora odgovorila pozitivno, istakavši da je upravo ovo vrijeme kad se turizam ponovo vraća na velika vrata na težište, kao i da je ova godina već sada bolja čak i od rekordne 2019. godine.

Ova 2019. godina uzima se kao mjerilo obzirom da je to bila godina rapidnog rasta turizma kod nas, a 2022. već sad je bolja, a i prognoze za narednu godinu su optimistične i obećavajuće. Ovo je pravo vrijeme za turizam i zašto ne i pokretanje nekih novih poslova u oblasti turizma”, kazala je, između ostalog, u uvodnom obraćanju Edina Zagora. 

Tokom panela istaknuto je i da se vrhunac zimske sezone tek očekuje, obzirom da smo na pragu novogodišnjih praznika, a kako su istakle panelistice, Sarajevo je jedna od top destinacija koju su stručni turistički portali svrstali među deset najboljih destinacija za provođenje novogodišnjih praznika. 

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.