Ministar Delić otvorio 8. sajam bh. privrede u Skenderiji; bogata ponuda domaćih proizvoda

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u saradnji s IFC-om organizovalo okrugli sto o javno-privatnom partnerstvu
7 Decembra, 2022
Ministarstvo privrede KS obezbijedilo sredstva za testiranje aflatoksina u Kantonu, najavio ministar Delić
9 Decembra, 2022

Ministar Delić otvorio 8. sajam bh. privrede u Skenderiji; bogata ponuda domaćih proizvoda

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić svečano je danas otvorio 8. poredu Sajam bh. privrede koji organizuje Kantonalno javno preduzeće Centar Skenderija.

Organizatori su za svečano otvorenje pripremili revijalni program u okviru kojeg je KUD „Bentnaša“ odsviralo taktove tardicionalnih bosasnkih pjesaama – sevdalinki u vlastitoj obradi, a prisutnima se na početku obratio direktor Centra Skenderija Damir Petrinić istakavši da je ovaj sajam poslednja ovogodišnja sajmaska manifestacija u gradu Sarajevu, kao i da je koncept sajma zasnovan na promociji domaće proizvodnje i proizvođača.

Ministar Delić istakao je da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u protekle dvije godine podržalo niz sajmova i poslovnkih manifestacija, domaćih i međunarodnih, te da je generalno pokroviteljstvo sajma kojeg organizuje preduzeće iz resora privrede „tačka na i“ u ovoj godini. Naglasio je i važnost domaće proizvodnje i podrške domaćoj proizvodnji.

„Domaća proizvodnja, posebno u poljoprivredi i prehrambenoj industriji nikad nije bila važnija nego danas. Kriza, prvo pandemijska, a onda i ova u Ukrajini, promijenila je perspektivu društva, pa sad čak i najveći zagovornici slobodne razmjene roba prepoznaju važnost očuvanja domaće proizvodnje. Danas je to imperativ i pitanje nacionalnog interesa, samostalnosti i nezavisnosti jer ako dođe do većih društvenih kriza prvo se zatvraju granice, a mi ne smijemo zavisiti od uvoza hrane, moramo i možemo sami proizvesti dovoljno da pokrijemo sve naše potrebe“, istakao je ministar.

On je kao glavnu poruku sa sajma poslao poziv tržnim lancima i distributerima hrane da se okrenu domaćim proizvođačima i da uvijek domaću proizvodnju stavljaju ispred uvoza jer to je jedini način da jačamo i razvijamo domaće brendove.

Na ovogodišnjem sajmu učestvuje više od 260 izlagača s područja Bosne i Hercegovine, a na sajmu je i izložbeni prostor Ministarstva privrede Kantona Sarajevo koji se prostire na 400 kvadrata, a na njemu se predstavljaju startupi osnovani uz podršku Ministarstva, poljoprivredni proizvođači iz sistema pdosticaja Ministarstva i seoska domaćinstva koja su učestvovala u projektu prekogranične saradnje razvoja seoskog turizma za planinske destinacije kojeg je Ministarstvo realiziralo u saradnji s Republikom Crnom Gorom.

Sajam je za posjetioce otvoren od danas do nedjelje do 19 sati.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.