Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u saradnji s IFC-om organizovalo okrugli sto o javno-privatnom partnerstvu

Ministarstvo privrede KS predstavit će se na 8. sajmu bh. privrede s konceptom „gaming sela“, najavio ministar Delić
6 Decembra, 2022
Ministar Delić otvorio 8. sajam bh. privrede u Skenderiji; bogata ponuda domaćih proizvoda
8 Decembra, 2022

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u saradnji s IFC-om organizovalo okrugli sto o javno-privatnom partnerstvu

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u saradnji s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) organizovalo je danas, 07. decembra 2022. godine okrugli sto o javno-privatnom partnerstvu s akcentom na zakonske osnove za primjenu tokom kojeg je razgovarano o Nacrtu zakona o javno – privatnom partnerstvu (JPP) Kantona Sarajevo.

U uvodnom pobraćanju, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, naglasio je da je ovaj zakon od velikog značaja za unapređenje i razvoj poslovnog ambijenta na području Kantona, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

“Mi smo Vlada koja je svoje djelovanje okrenula u smjeru progresa i kao kanton koji je ujedno i administrativno i poslovno središte Bosne i Hercegovine, nadamo se da će se dobra praksa ovog modela prenijeti i u druge dijelove zemlje. Uložili smo velike napore da ovaj zakon dobije najbolja moguća rješenja, a i ovaj okrugli sto je upravo iz tog razloga. Cilj nam je da dobijemo kvalitetne primjere i komentare koji će poboljšati ovaj Nacrt i učiniti ga efektivnijim i provodljivijim u praksi. Od kvaliteta i provodivosti ovog zakona zavisit će i realizacija projekata zasnovanih na ovom modelu poslovanja, koji je u svijetu prepoznat kao jedan od najboljih i najbržih modela društveno – ekonomskog razvoja“, kazao je ministar Delić.

Novi zakon koncipiran je u 37 članova i samo dva podzakonska akta, što ga čini dosta revolucionarnim u odnosu na raniji Zakon o javno – privatnom partnerstvu, ali i općenito u odnosu na zakone i drugih oblasti, a nudi inovativna, multidisciplinarna pravna rješenja koja uređuju i preciziraju predmet javno-privatnog partnerstva, rizike u realizaciji ovog modela partnerstva, planiranje i pripremanje projekata, predlaganje i odobravanje projekta JPP-a, postupak izbora konsultanta, pravnu zaštitu u postupku izbora konsultanta i postupak dodjele ugovora. Ovim zakonom Kanton Sarajevo želi kreirati jasan I transparentan pravni okvir, te privući potencijalne investitore sa rješenjima zasnovanim na najnovijim tehnologijama i znanjima.

Okruglom stolu prisustvivali su predstavnici javnih institucija svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, stručnjaci iz oblasti kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore koji su prenoseći iskustva iz svojih zemalja nastojali doprinijeti unaprijeđenju ovog zakona.

Prisutnima se obratila i Mehita Fanny, regionalna menadžerica IFC Odjela za JPP projekte u Europi istakavši zadovoljstvo zbog sudjelovanja IFC-a u analizi ovog Nacrta.

„Zadovoljstvo nam je podržati Ministarstvo privrede i Vladu Kantona Sarajevo u nastojanjima da kreiraju dobar pravni osnov za razvoj održivih infrastrukturnih projekata. IFC već implementira JPP projekte u regiji. U Srbiji se, na primjer, trenutno implementira projekat s ciljem prerade otpada u energiju. U okviru tog angažmana izgradit će se nova deponija, kao i moderno postrojenje za procesiranje građevinskog otpada. U konačnici, svrha dobrih JPP projekata je isključivo pružanje boljih javnih usluga građanima.”, navela je regionalan menađerica Mehita Fanny.

Zaključke sa današnjeg okruglog stola Ministarstvo privrede smatra značajnim doprinosom  analizi Nacrta zakona o javno – privatnom partnerstvu.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.