Ministarstvo privrede KS predstavit će se na 8. sajmu bh. privrede s konceptom „gaming sela“, najavio ministar Delić

Vlada Kantona Sarajevo odobrila sredstva za penzionisanje radnika Satexa, preduzeća u stečaju
4 Decembra, 2022
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u saradnji s IFC-om organizovalo okrugli sto o javno-privatnom partnerstvu
7 Decembra, 2022

Ministarstvo privrede KS predstavit će se na 8. sajmu bh. privrede s konceptom „gaming sela“, najavio ministar Delić

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni je pokrovitelj 8.sajma bh. privrede, a osim pokroviteljstva, po prvi put i izlagač na sajmu

Sajam se otvara u četvrtak u 10:00 sati i traje do nedjelje do 19:00 sati, a poziv je otvoren za sve;  dođite, posjetite sajam i doživite potpuno novi koncept sajamskog izlaganja u gaming selu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Na 400 kvadrata sajamskog prostora u dvorani Mirza Delibašić Ministarstvo privrede konceptualno oprema prostor poznat kao „gaming selo“, a pod pokroviteljstvom Ministartsva u ovm selu predstavit će se start upiosnovani uz  podršku Ministarstva, poljoprivredni proizvođači iz sistema podsticaja i seoska domaćinstva koja su učestvovala u programu prekogranične saradnje, projektu koji je Ministarstvo realiziralo u partnerstvu s Crnom Gorom,  a pod pokroviteljstvom EU.

„Naš je koncept spoj je tradicionalnog sa savremenim, inovativnim, odnosno tradicionalne grane privrede povezali smo s novim tehnologijama i kreativnom inudstrijom i na taj način želimo omogućiti poljoprivrednim proizvođačima i malim obrtima da svoje proizvode i usluge predstave na potpuno drugačiji način od onoga koji je tradicionalno uobičajen na sajamskim izlaganjima, a našim startupima pružiti priliku da se predstave javnosti i povežu sa drugim privrednicima“, saopćio je ministar privrede Adnan Delić na današnjoj press konferenciji.

Gejming selo popularan je koncept promocije u svijetu i regiji, a  u BiH takav koncept po prvi put bit će predstavljen na ovom sajmu.

U okviru sajma na izložbenom prostoru Ministarstva privrede bit će organizovano i  finale regionalne Biznis gejming lige koja je u četiri sezone okupila više od 500 uposlenika različitih kompanija iz BiH i regiona. U finalu učestvuje 50 uposlenika iz 10 kompanija i sigurno je da će ovaj događaj privući veliki broj posjetitelja na sajam, posebno mladih koji inače nisu posjetitelji privrednih sajmova.

„Na ovaj način želimo povezati sve ono što čini privredu u Kantonu Sarajevo i popularizirati kreativnu industriju koja ima potencijal brzog razvoja u BiH, ukoliko je podržimo i prepoznamo kao industriju, kao što su to prepoznale zemlje regije“, istakao je ministar Delić.

Osim sajamskog dijela, u okviru stručnog programa Ministarstvo je organizator i domaćin panela o turizmu, startup biznisu i gaming industriji kao grani privrede, a na panelu o gamingu panelisti iz Beograda i Zagreba koji će predstaviti svoja iskustva s ovom industrijom, dok će predstavnici ove industrije iz Sarajeva govoriti o situaciji u našoj zemlji.

Također,  sva četiri dana u gaming selu Ministarstva privrede bit će organizovana azličita takmičenja u društvenim igrama kako za djecu i mlađu populaciju, tako i za posjetioce treće životne dobi.

„U našoj “seoskoj kafani” posjetioci sajma moći će se upoznati i družiti s ministrom i jedni s drugima, a djeca će imati svoj kutak za igru koji smo opremili mobilijarom kojeg proizvodi Sarajevo – šume, preduzeće iz resora privrede, a sve aktivnosti u selu su besplatne“, najavio je ministar.

Ministarstvo priprema i seharu u kojoj će biti prozvodi svih izlagača iz gaming sela, a na kraju sajma sehara će metodom izvlačenja sretnog dobitnika biti u vlasništvu nekog od posjetitelja. O nagradnoj igri informacije će biti dostupne na društvenim medijima Ministarstva i Centra Skenderija.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.