Vlada Kantona Sarajevo odobrila sredstva za penzionisanje radnika Satexa, preduzeća u stečaju

Ministarstvo privrede podržalo organizaciju manifestacija Features Leaders summit i Diplomatski zimski bazar u Sarajevu
3 Decembra, 2022
Ministarstvo privrede KS predstavit će se na 8. sajmu bh. privrede s konceptom „gaming sela“, najavio ministar Delić
6 Decembra, 2022

Vlada Kantona Sarajevo odobrila sredstva za penzionisanje radnika Satexa, preduzeća u stečaju

Privatizacija preduzeća Satex Kantonu Sarajevo donijela je milionske finansijske gubitke, kako zbog prodaje imovine preduzeća pod sumnjivim okolnostima, tako i zbog više od 200.000 KM finansijskih izdataka za naknade radnicima i komunalno održavanje preduzeća koje nikad nije zavedeno kao vlasništvo Kantona, obzirom da je ovo preduzeće predmetom sudskih sporova već niz godina.

Osim što je preduzeće uništeno, a njegova imovina rasprodata i radnici Satexa ostali su sa neriješenim radnim statusom.

„Radnicima Satexa praktično teće radni staž, oni su u radnom odnosu, preduzeće je neaktvino, ljudi ne rade, a kako vrijeme prolazi i odlazak u penzije radnika koji su dospjeli za penziju spada na teret budžeta“, izjavio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

S tim u vezi, a u skladu s Odlukom o usvajanju programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restruktuiranja i privatizacije ostali ili ostaju bez posla, preduzeće “SATEX” d.o.o. Sarajevo pripremilo je i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo na odobravanje dostavilo Program restruktuiranja i zbrinjavanja radnika preduzeća za 2022. godinu.

Ovim Programom predviđeno je penzionisanje sedam radnika koji su do 2022. godine stekli uvjete za penziju, a iz budžeta će se izdvojiti  nešto više od 200.000 KM za uplatu dospjelih, a neuplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje s ciljem uvezivanja staža za ovih sedam radnika kako bi oni mogli ostvariti pravo na penziju“, pojasnio je ministar.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.