Proizvodnja domaće hrane je imperativ poruka je Ministarstva privrede sa 32. Međunarodne konferencije o poljoprivredi i prehrambenoj industriji

BBI banka plasirala 10 miliona kredita iz beskamatne kreditne linije Ministarstva privrede KS
2 Decembra, 2022
Ministarstvo privrede podržalo organizaciju manifestacija Features Leaders summit i Diplomatski zimski bazar u Sarajevu
3 Decembra, 2022

Proizvodnja domaće hrane je imperativ poruka je Ministarstva privrede sa 32. Međunarodne konferencije o poljoprivredi i prehrambenoj industriji

U Sarajevu je, prvog i drugog decembra ove godine održana 32. po redu Međunarodna konferencija o poljoprivredi i prehrambenoj industriji. 

Organizator konferencije tradicionalno je Poljoprivredno – prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, a drugu godinu za redom, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo finansijski je supokrovitelj ovog događaja. 

U ime ministra privrede Kantona Sarajevo Adnana Delića, prisutne je na otvaranju konferencije pozdravio pomoćnik ministra Jusuf Brkić istakavši da Ministarstvo privrede, u čijem je resoru i poljoprivreda, razumije važnost poljoprivrede i vlastite proizvodnje hrane, te shodno tome iz godine u godinu povećava iznose sredstava za podsticanje razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje, kao i realizaciju projekata značajnih za razvoj poljoprivrede i proizvodnje zdrave, domaće hrane. 

“Globalizacija nam je donijela nova pravila života, a važnost hrane koju sami proizvodimo sada je imperativ. Svjesni smo toga i iako nismo kanton koji je primarno orijentiran na poljoprivredu, ulažemo mnogo u jačanje primarne poljoprivredne proizvodnje. Imati vlastitu prehrambenu industriju posebno je važno danas, u vrijeme globalnih socio-ekonomskih kriza i velikih promjena za koje više nije pitanje hoće li se ponavljati, već koliko će se često dešavati”, kazao je, između ostalog, Brkić.

Tema u fokusu ovogodišnje konferencije bila je kako lokalnim sistemima proizvodnje savladati globalne izazove, a poljoprivredni stručnjaci, istraživači i naučni radnici iz cijele Evrope u 120 naučnih radova, koji će biti objavljeni u zborniku nakon konferencije, predstavili su rezultate istraživanja, te kroz programske panele razmijenili znanja, iskustva i ideje s ciljem pronalaska adekvatnih odgovora u oblasti proizvodnje hrane suočene s globalnim izazovima kakvi su pandemije, ratovi i slično. 

Zaključci konferencije bit će predstavljeni donosiocima odluka, kao i prethodnih godina, kako bi, prateći rezultate istraživanja, usklađivali lokalne politike proizvodnje s potrebama stanovništva i tržišta. 

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.