BBI banka plasirala 10 miliona kredita iz beskamatne kreditne linije Ministarstva privrede KS

Ministar Delić traži da se izvrši nadzor nad cijenama osnovnih životnih namirnica u Kantonu Sarajevo
1 Decembra, 2022
Proizvodnja domaće hrane je imperativ poruka je Ministarstva privrede sa 32. Međunarodne konferencije o poljoprivredi i prehrambenoj industriji
3 Decembra, 2022

BBI banka plasirala 10 miliona kredita iz beskamatne kreditne linije Ministarstva privrede KS

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u partnerstvu s tri komercijalne banke ove godine osiguralo je oko 100 miliona KM sredstava u okviru beskamatne kreditne linije Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. BBI banka ove godine, shodno javnom pozivu, raspolaže s 49, 5 miliona KM koja plasira potpuno oslobođeno od kamate i to kompanijama iz kategorije mikro, malih i srednjih preduzeća.

U protekla dva mjeseca BBI banka uspješno je plasirala 10 miliona iz ove linije finansiranja, dok su u fazi odobravanja zahtjevi privrednika u iznosu oko 14 miliona maraka.

S tim u vezi, danas je u prostorijama BBI banke upriličeno svečano potpisivanje novih ugovora sa kompanijama iz oblasti metalske, drvne i mesne industrije, te elektro – inžinjeringa.

„Kao svojevrstan vid promocije ove linije beskamatnog kreditnog finansiranja u BBI banci mi smo odlučili da na 10 milionu odobrenih sredstava napravimo presjek kako bismo podstakli i druge privrednike da koriste sredstva iz ove kreditne linije. Beskamatna kreditna linija je program na koji smo u Ministarstvu privrede posebno ponosni i vjerujemo da kroz ovaj način finansiranja direktno utječemo na jačanje industrijskih kapaciteta u Kantonu Sarajevo“, kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Ministar je dodao i da je program dobar, te da vjeruje da će se naredne godine dodatno razvijati kako bi se ponudile dodatne pogodnosti privrednicima što će opet imati direktnog utjecaja na jačanja  ukupnog poslovnog ambijenta u Kantonu kroz širenja proizvodnji i otvaranje novih radnih mjesta.

Prema ugovoru koji Ministarstvo ima s BBI bankom realizacija ovog programa planirana je do kraja januara 2023. godine, a ukoliko do naznačenog perioda ne budu plasirana sva sredstva Ministarstvo će produžiti rok do potpune implementacije predviđenih sredstava, kako u BBI banci, tako i UniCredit i Asa banci koje su također u ovom programu.

IZ BBI banke istakli su da je današnjim potpisivanjem nova četiri ugovora sa subjektima male privrede u Kantonu Sarajevo nastavljena uspješna realizacija ovog zajedničkog projekta.

„Ovo je izuzetna prilika za privrednike da realiziraju svoje razvojne projekte po veoma povoljnim uslovima i zadrže postojeći ili povećaju broj zaposlenih. BBI banka obezbijedila je u ovu svrhu 49,5 miliona KM iz vlastitih izvora, a Ministarstvo privrede KS pokriva troškove regresiranja profitne marže, pa će privrednici dobiti sredstva po stopi od nula posto, nakon subvencije. Maksimalni iznos finansiranja po jednom korisniku je milion KM, sa rokom otplate u zavisnosti od vrste i visine zahtjeva za finansiranje do 84 mjeseca. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna sredstva finansiranja imaju poslovni subjekti koji u podnesenom zahtjevu za finansiranje navedu da će obezbijediti nova zapošljavanja. Stimulativna finansijska sredstva namijenjena su subjektima za obezbjeđenje tekuće likvidnosti, produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, nabavku osnovnih sredstava i investicije i finansiranja za trajna obrtna sredstva“, izjavio je  Nedžad Gušić član Uprave BBI banke.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.