Ministar Delić traži da se izvrši nadzor nad cijenama osnovnih životnih namirnica u Kantonu Sarajevo

Ministar Delić podržao održavanje Međunarodne konferencije o poljoprivredi i proizvodnji hrane
30 Novembra, 2022
BBI banka plasirala 10 miliona kredita iz beskamatne kreditne linije Ministarstva privrede KS
2 Decembra, 2022

Ministar Delić traži da se izvrši nadzor nad cijenama osnovnih životnih namirnica u Kantonu Sarajevo

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić uputio je zahtjev Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da hitno izvrše inspekcijski nadzor nad kretanjem cijena osnovnih životnih namirnica za period 2021. i do kraja novembra 2022. godine.

„Kontinuirani rast cijena postao je veliki teret svima nama koji živimo na području Kantona Sarajevo, a povećanja cijena praktično se dešavaju preko noći. Ne možemo sa sigurnišću tvrditi ko snosi najveću odgovornost za ova enormna poskupljenja životnih namirnica i zbog toga tražimo da Kantonalna inspekcija izvrši sveobuhvatan nadzor, ali i analizu prikupljenih podataka kako bismo sa sigurnošću mogli utvrditi da li je razlika u cijeni proizvoda od proizvođača do krajnjeg potrošaća pretjerana i koliko bi ustvari trebala biti stvarna cijena osnovnih životnih namirnica“, pojasnio je ministar Delić zahtjev upućen inspekciji Kantona Sarajevo.

Podsjetio je i da je Ministarstvo već ranije slalo isti zahtjev inspekciji, ali da se na osnovu podataka koji su dostavljeni Ministarstvu nije moglo procijeniti stvarno stanje, te da ovaj put Ministarstvo traži sveobuhvatniji nadzor i analizu.

Kao stoji u zahtjevu, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo od Kantonalne inspekcije traži nadzor i analizu cijena brašna, hljeba, mlijeka, ulja i šećera za period od 01.01. 2021. do 30.11.2022. godine sa zaključkom da li su poslovni subjekti poštivali zakonske odredbe koje se odnose na pitanje formiranja i kontrole cijena zasnovanih na odredbama o primjeni Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda od interesa za Kanton Sarajevo.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.