Ministar Delić posjetio mladog poduzetnika, vlasnika startupa osnovanog uz podršku Ministarstva privrede: Program podrške mladima u osnivanju vlastitih biznisa prilika je da mlade zadržimo u zemlji

Ministar Delić: Konstruktivne javne rasprave temelj su za donošenje dobrih odluka
22 Novembra, 2022
Ministar Delić najavio: Završen proces digitalizacije, početkom 2023. godine online prijave na programe podrške Ministarstva privrede
23 Novembra, 2022

Ministar Delić posjetio mladog poduzetnika, vlasnika startupa osnovanog uz podršku Ministarstva privrede: Program podrške mladima u osnivanju vlastitih biznisa prilika je da mlade zadržimo u zemlji

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je danas Mirzu Bahtanovića, vlasnika novosonovane stolarske radionice „Bahta“. Mirza je prošao na posljednjem javnom pozivu za podršku mladima u osnivanju startupa, a prije desetak dana bio je u grupi prvih osam kandidata koji su potpisali ugovore s Ministarstvom privrede o dodjeli sredstava i već uveliko radi u svojoj radionici.

Kako je ispiričao tokom posjete Mirza je radio u jednoj firmi do prije osam mjeseci, a onda je odlučio da se prijavi na javni poziv Ministarstva privrede i pokuša osnovati vlastiti biznis. Njegov biznnis plan Komisija je ocijenila sa 71 bodom što je bilo dovoljno da ostvari pravo na podršku od 18.000 KM grant sredstava za pokretanje biznisa i 3.600 KM za plaću i doprinose u prvoj godini poslovanja. Mirza je završio četvrti stepen u Drvno – tehničkoj školi u Sarajevu, a lljubav prema zanatu naslijedio je od oca koji je također stolar, a uz grant Ministarstva privrede ohrabrio se da krene u samostalne poduzetničke vode. Cilj mu je širiti radionicu, nabaviti dodatnu opremu, kao i uposliti pomoćnika za ispomoć u radovima.

„Posla ima ko hoće zasukati rukave i raditi. Ja sam dugo radio za firmu i želio sam biti samostalan, a u ovom programu Ministarstva vidio sam priliku da to i ostvarim“, kazao je Mirza, vlasnik novoosnovane stolarske radionice koja se bavi izradom pločastog namještaja, ukrasa za dom, suvenira i drugih proizvoda od drveta.

Ministar Delić istakao je da je ovaj program jedan od onih na koji su u Ministarstvu privrede posebno ponosni jer upravo je vjetar u leđa svima onima koji odluče svoje snove ostavriti u svojoj domovini.

„Ovaj program iz godine u godinu bilježi povećanje broja prijava, ali i kvalitetnih biznis planova. Prošle godine smo imali 36 uspješnih kandidata, ove godine 47 i vjerujem da će taj broj iz godine u godinu rasti. Početni kapital je važan svakome ko tek počinje, a pošto je ovo proizvodna djelatnost, Mirza će već u nekoj od narednih godina imati pravo i na druge programe poticaja maloj privredi koje imamo u Ministarstvu privrede, kao i svi drugi kandidati koji su izabrali neku od djelatnosti koje potićemo kroz program poticaja razvoju male privrede“, istakao je ministar.

On je podsjetio da se mladi već u toku promocije programa podrške za osnivanje starup biznisa savjetuju da izaberu djelatnosti koje se mogu uklopiti u programe poticaja kako bi već na početku mogli razmišljati o proširenju i modernizaciji svojih biznisa.

Podsjetio je i da je Ministarstvo privrede krenulo u realizaciju projekta Centra za razvoj poduzetništva koji će mladim valsnicima startupa osnovanih uz podršku Vlade KS, odnosno Ministarstva privrede imati podršku, mentorstvo i u nefinansijskom segmentu poslovanja.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.