Ministar Delić: Konstruktivne javne rasprave temelj su za donošenje dobrih odluka

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju prvi korak za realizaciju projekta podrške energetskoj tranziciji malih i srednjih kompanija u Sarajevu, najavio ministar Delić
21 Novembra, 2022
Ministar Delić posjetio mladog poduzetnika, vlasnika startupa osnovanog uz podršku Ministarstva privrede: Program podrške mladima u osnivanju vlastitih biznisa prilika je da mlade zadržimo u zemlji
22 Novembra, 2022

Ministar Delić: Konstruktivne javne rasprave temelj su za donošenje dobrih odluka

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo organizovalo je jučer dvije javne rasprave za dva nacrta zakona iz resora privrede koji su trenutno u skupštinskoj proceduri.

Na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javno – privatnom partnerstvu (JPP) sa tek nekoliko predstavnika udruženja građana iz oblasti zaštite životne sredine ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić sa saradnicima iz Ministarstva diskutovao je o nacrtu ovog zakona i njegovom utjecaju na zaštitu javnog dobra.

Zabrinutost prisutnih građana ogledala se u strahu od iskorištavanja prirodnih resursa i javne infrastrukture od potencijalnih privatnih partnera kroz zloupotrebu ovog zakona.

Ministar Delić i pomoćnik ministra Nurija Memić objasnili su građanima da ovaj zakon upravo neutrališe zloupotrebu javnog dobra kako od bilo kakvih negativnih političkih efekata, tako i od privatnih partnera koji bi u modelu javno – pri vatnog partnerstva imali isključivi cilj napraviti profit nauštrb javnog dobra.

„Zakon predviđa stroge mjere i filtere koji će spriječiti svaku zloupotrebu ukoliko bi došlo do nje. Osim toga, sasvim je jasno naznačeno šta sve može biti predmet javno – privatnog partnerstva, kao i minimalni i maksimalni period trajanja partnerstva, koji shodno ovom Nacrtu traje minimalno pet, a maksimalno 30 godina, nakon čega sve što je bilo predmetom partnerstva prelazi u vlasništvo Kantona“, podcrtao je ministar Delić.

Na javnoj raspravi građanima je pojašnjena i razlika između koncesije i modela JPP-a, te da ono što je predmet koncesije ne može biti i predmet javno – privatnog partnerstva. Građani su iskazali bojazan i za snadbijevanje vodom, odnosno da bi ono po ovom zakonu, moglo preći u ruke privatnog partnera, na što su dobili decidan odgovor da to nije intencija ovog zakona, te da voda neće biti predmetom JPP-a.

Poljoprivrednici se zalažu minimalno 1% izdvanja iz Budžeta

Na drugoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o novčanim poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju veliki broj poljoprivrednika diskutovao je uglavnom o temama koje su predmet podzakonskih akata, dok je veliki broj njih iskazao zadovoljstvo s tekstom ovog Nacrta. Iako je bio prisutan veliki broj učesnika na javnoj raspravi ova javna rasprava polučila je konkretne i kontruktivne prijedloge u vidu zakonskog prepoznavanja modela podsticaja, podrške mladima u osnivanju gazdinstava, najnižeg iznosa od 1% izdavajanja iz Budžeta i niza drugih konkretnih prijedloga prisutnih poljoprivrednika.

„Mi o poljoprivredi razmišljamo na dnevnom nivou i sigurno je da zajedno sa komisijom i poljoprivrednicima želimo donijeti najbolji mogući zakon koji će biti osnov za daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje u Kantonu Sarajevo i apsolutno podržavamo prijedlog poljoprivrednika da se minimalni iznos planiran Budžetom s 0,7 podigne na 1%“, pojasnio je ministar Delić.

Svi učesnici javnih rasprava pozvani su da sve konkretne prijedloge poboljšanja ova dva nacrta dostave Ministarstvu privrede najkasnije do 01. decembra ove godine kako bi svi kvalitetni prijedlozi mogli biti uvršteni u javnu raspravu na osnovu koje će Komisija pripremiti prijedloge ovih zakona, a Ministarstvo privrede pustiti ih u skupštinsku proceduru do konačnog donošenja i usvajanja.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.