Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju prvi korak za realizaciju projekta podrške energetskoj tranziciji malih i srednjih kompanija u Sarajevu, najavio ministar Delić

Ministar Delić najavio uspostavljanje registara koncesija i imovine kojom upravlja Kanton Sarajevo
17 Novembra, 2022
Ministar Delić: Konstruktivne javne rasprave temelj su za donošenje dobrih odluka
22 Novembra, 2022

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju prvi korak za realizaciju projekta podrške energetskoj tranziciji malih i srednjih kompanija u Sarajevu, najavio ministar Delić

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u BiH i Sarajevska regionalna agencija za razvoj (SERDA) u narednom periodu realizirat će niz zajedničkih aktivnosti koje će doprinijeti daljnjem rastu ukupnog poslovnog ambijenta u Kantonu Sarajevo.

Zajedničke aktivnosti podrazumijevaju saradnju na projektima podrške energetske tranzicije za male i srednje kompanije s područja Kantona Sarajevo i aktivnosti na pripremi Strategije razvoja turizma Kantona Sarajevo.

„Danas smo potpisali Memorandum o razumijevanju između ove tri strane koji je preduvjet za potpisivanje sporazuma vezanih za realizaciju projekata koje smo ranije dogovorili. Nama je cilj da projekti idu odmah i evo poduzimamo sve aktivnosti koje će dovesti do toga. Vjerujem da je ovo početak jedne dugoročne i kvalitetne saradnje“, izjavio je ministar privrede KS Adnan Delić nakon potpisivanja Memoranduma o razumjevanju izmeđe Ministarstva, SERDE i GiZ-a BiH.

Danija Krieg, GIZ-ova menadžerica projekta EU4BusinessRecovery, iskazala je spremnost i opredijeljenost GIZ-a za saradnju sa svim institucijama koje iskažu interes za projekte koji doprinose jačanju i stabilnosti poslovnog ambijenta. Projekat EU4BusinessRecovery, kojeg sufinasiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke.

„Globalna energetska kriza nametnula je potrebu da se postojeće mjere podrške prilagode. Kanton Sarajevo kroz svoj Program poticaja razvoju male privrede osigurava kontinuitet za mikro, mala i srednja preduzeća u važnim sektorima ekonomije kako bi im osigurali i ojačali likvidnost i položaj na tržištu. Ovo je posebno važno u postpandemijskom periodu, i izuzetno nam je drago što smo u Ministarstvu privrede pronašli partnera koji razumije važnost podrške u procesu zelene tranzicije i razvoja održivog turizma“, kazala je Krieg

Direktor Agencije SERDA Ševkija Okerić potvrdio je spremnost Agencije da iznese realizaciju ovih projekata, istakavši da je Agencija već ranije stekla neophodna iskustva na projektima pripreme strateških dokumenata, tako i na razvoju mjera podrške privrednim subjektima.

„Agencija ima uhodan sistem i mi smo već radili na desetinu strateških dokumenata, a već smo ranije i sa GiZom radili na implementaciji projekata podrške privredi. Mislim da imamo dobar sistem i dobre partnere i vjerujem da ćemo oba projekta uspješno dovesti do njiove konačne realizacije“, istakao je Okerić.

Nakon današnjeg potpsivanja Memoranduma o razumijevanju uslijedit će i skoro potpisivanje pojedinačnih sporazuma kojima će se detaljno regulisati međusobna prava i obaveze Ministarstva, GIZ-a i SERDA- po pitanju realizacije navedenih aktivnosti.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.