Ministar Delić najavio uspostavljanje registara koncesija i imovine kojom upravlja Kanton Sarajevo

Ministar Delić: U KS uskoro počinje jesenja akcija otkupa poljoprivrednih tržišnih viškova
16 Novembra, 2022
Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju prvi korak za realizaciju projekta podrške energetskoj tranziciji malih i srednjih kompanija u Sarajevu, najavio ministar Delić
21 Novembra, 2022

Ministar Delić najavio uspostavljanje registara koncesija i imovine kojom upravlja Kanton Sarajevo

Uspostavaljanjem ova dva registra Ministarstvo privrede ispoštovat će i preostale preporuke federalnog ureda za reviziju o usklađenosti poslovanja sa pozitivnim pravnim propisima

Na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo donesene su odluke uspostavljanju dva nova registra iz resora Ministarstva privrede. Riječ je o registru aktivnih ugovora o koncesiji dodijeljenih iz resora ministarstava i registru imovine prema Aneksu G Sporazuma o pitanjima sukcesije na teritoriji Bosne i Hercegovine za područje Kantona Sarajevo.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić tim povodom istakao je da će uspostavljanje ova dva registra dodatno doprinijeti transparentnosti i dostupnosti podataka javnosti iz oblasti koncesija i imovine koja je predmet Aneksa G Sporazuma.

„Naša je namjera u potpunosti učiniti transparentnim sve procese u Ministarstvu privrede i već izvjesno vrijeme radimo na realizaciji tih procesa. Dosad smo uspostavili registre poticaja koji se dodjeljuju u Ministarstu privrede, a uspostavljanjem registra aktivnih ugovora o koncesijama, kao i registra o imovini koja je predmet ovog Aneksa G Sporazuma, mi ćemo sve naše procese učiniti vidljivijima javnosti. Na taj način smanjuju se i mogućnosti koruptivnih i drugih bespravnih aktivnosti kod korištenja prirodnih resursa i javne imovine“, pojasnio je ministar Delić.

Prema riječima ministra Delića, u registar će se unositi, shodno Zakonu o koncesijama, javni podaci, a oni podrazumijevaju naziv davaoca koncesije, matični broj davaoca koncesije, naziv koncesionara, adresu sjedišta koncesionara, datum početka i datum završetka ostvarivanja koncesije, vrstu i lokaciju koncesije koncesije.

„Osim toga, u registar koncesija unosit će se i ugovori o ranije zaključenim koncesijama kojima do dana stupanja na snagu novog Zakona nije istekao rok trajanja koncesije, te svi ugovori koji će se zaključiti nakon stupanja na snagu ovog Zakona“, dodao je ministar.

Registar koncesija jedinstvena je elektronska evidencija koncesija dodijeljenih na području Kantona koji se formira na osnovu registara koncesija resornih ministarstava, a njime se garantuje dostupnost i javnost podataka, a prema današnjem Zaključku Vlade sva resorna ministarstva imaju obavezu da u narednih 60 dana donesu pojedinačne odluke o registru aktivnih ugovora o koncesiji dodijeljenih u njihovim resorima, a u skladu s odredbama važećeg Zakona o koncesijama.

Registar imovine koja je predmet Aneksa G Sporazuma sadržavat će podatke o popisanoj imovini kojom upravlja Kanton Sarajevo shodno ovom Sporazumu, a riječ je, kako je kazao ministar, o nekih 90 prostora koje je Ministarstvo privrede dosad uspjelo da evidentirati.

Uspostavaljanjem ova dva registra Ministarstvo privrede ispoštovat će i preostale preporuke federalnog ureda za reviziju o usklađenosti poslovanja sa pozitivnim pravnim propisima.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.