Ministar Delić: U KS uskoro počinje jesenja akcija otkupa poljoprivrednih tržišnih viškova

Ministarstvo privrede podržava projekat profesionalne orijentacije maturanata – osnovaca kroz promociju zanata; Interes kod učenika za stare zanate primijetan iz godine u godinu
15 Novembra, 2022
Ministar Delić najavio uspostavljanje registara koncesija i imovine kojom upravlja Kanton Sarajevo
17 Novembra, 2022

Ministar Delić: U KS uskoro počinje jesenja akcija otkupa poljoprivrednih tržišnih viškova

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo ove jeseni, treći put u kontinuitetu, realizira akciju otkupa tržišnih viškova od poljoprivrednih proizvođača iz sistema poticaja Ministarstva.

Odjeljenje za stručne poljoprivredne poslove već je kontaktiralo poljoprivrednike, kako bi se ustanovilo koliko tržišnih viškova se očekuje u akciji otkupa. Prema prvim podacima, riječ je o 130 tona krompira.

Zijo Krupalija jedan je od poljoprivrednika koji ove godine ima 40 tona krompira, a koje će Ministarstvo otkupiti putem Direkcije za robne rezerve. Tim povodom, ministar privrede KS Adnan Delić s kolegama iz spomenutog Odjejenja danas je na Bjelašnici posjetio ovog poljoprivrednika.

“Drago nam je da sva poboljšanja koja smo uveli u oblast poljoprivrednih poticaja daju rezultate. Na ovom imanju imamo dva mladića koji zajedno s ocem obrađuju oko 40 dunuma zemlje, a upravo je naš primarni cilj probuditi interes kod madih za izbor poljoprivrede kao zanimanja”, izjavio je ministar Delić.

U selu Dujmovići na području općine Trnovo Krupalija uzgaja krompir, luk, grah i druge poljoprivredne kulture. U sistemu poticaja su zasijane površine krompirom i lukom, a u planu imaju i proširenje na stočnu proizvodnju po modelu poticaja krava – tele.

“Gradimo štalu, sljedeće godine planiramo početi s uzgojem stoke, za početak deset junica i teladi. Posla ima, zemlje ima, poticaji su dobri i od ovog posla se može lijepo živjeti”, kazao je Hajrudinov stariji sin Tarik.

Porodica je registrovala djelatnost nakon što su poticaji u Kantonu Sarajevo povećani. Planiraju i dodatno proširenje obradivih površina, s ciljem veće proizvodnje krompira i luka, ali i drugih biljnih kultura.

Jesenja akcija otkupa poljoprivrednih viškova je u pripremi, a sve otkupljene proizvode Ministarstvo će, putem Direkcije za robne rezerve, razdijeliti javnim institucijama i organizacijama koje skrbe o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva Kantona Sarajevo. Predviđena otkupna cijena krompira je jedna KM po kilogramu.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.