Ministarstvo privrede podržava projekat profesionalne orijentacije maturanata – osnovaca kroz promociju zanata; Interes kod učenika za stare zanate primijetan iz godine u godinu

Otvara se konzulat Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sarajevu
14 Novembra, 2022
Ministar Delić: U KS uskoro počinje jesenja akcija otkupa poljoprivrednih tržišnih viškova
16 Novembra, 2022

Ministarstvo privrede podržava projekat profesionalne orijentacije maturanata – osnovaca kroz promociju zanata; Interes kod učenika za stare zanate primijetan iz godine u godinu

Obrtnička komora Kantona Sarajevo već deset godina u kontinuitetu provodi projekat promocije starih, tradicionalnih zanata u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, a od 2012. godine do danas ukupno je realizovano 170 radionica.

Projekat je namijenjen učenicima devetih razreda osnovne škole, a ove godine pokrovitelj projekta je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić već je u nekoliko navrata iskazao čvrsto opredjeljenje i nastojanje da se tradicionalni zanati zaštite od nestajanja.

„Stari zanati preteče su mnogih današnjih industrija i predstavljaju vrijednost koju moramo zaštititi kao dio naše histroijske baštine. Osim toga, to su i deficitarna zanimanja koja se ne mogu nadoknaditi industrijom, ali nažalost godinama unazad su zanati općenito izgubili na značaju i potrebno ih je ponovo popularizirati i vratiti u fokus mladima. Mi ulažemo značajna i sredstva i napore da populariziramo i promoviramo zanate i na taj način sačuvamo ih od zaborava“, izjavio je ministar Delić nakon potpisivanja ugovora s predsjednikom Obrtničke komore Kantona Sarajevo Naserom Idrizagićem za sufinansiranje projekta profesionalne orijentacije i inofrmisanja  kroz promociju zanata namijenjenog učenicima devetih razreda osnovnih škola.

Predsjednik Komore Idrizagić istakao je da je ovaj projekat kroz deset godina generirao porast interesa učenika za zanatska zanimanja, ali da postoji ta barijera koju roditelji imaju prema zanatima koji uprkos interesu djeteta za zanatskim zanimanjem biraju da dijete pohađa fakultet vjerujući da će im to donijeti bolju budućnost. To ne mora značiti, kazuje Idrizagić, jer svako od nas ima svoje mjesto pod nebom i dobar zanatlija danas je zlata vrijedan.

„Mi već deset godina promoviramo potrebu upisivanja u zanatske škole učenicima završnih razreda. Posla ima i ono što mi pokušavamo je ostvariti vezu s učenicima, roditeljima i školama i talentirane učenike usmjeriti u zanatske škole i kroz stručno vodstvo u saradnji s Obrtničkom komorom omogućiti im iskustvo tako da kroz određeno vrijeme i sami mogu otvoriti svoje radnje i poslati kako mi to kažemo svoj gazda“, naveo je Idrizagić.

Projekat se realizuje tokom narednih pet mjeseci u osnovnim školama na cijelom području Kantona Sarajevo, a prema riječima predsjednika Idrizagića u posljednjih pet godina interes za stare zanate povećao se za deset posto među mladima, što nije mnogo, ali je dobar pokazatelj u odnosu na godine ranije. Idrizagić je istakao i sve brže rastući trend prekvalifikacije za dopunsko zanimanje u oblasti starih zanata što također ohrabruje i vraća nadu u očuvanje ovih zanata.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.