Otvara se konzulat Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sarajevu

Ministar Delić potpisao ugovore s prvom grupom mladih za pokretanje startup biznisa i IT kompanijama za sedamdeset novih radnih mjesta
14 Novembra, 2022
Ministarstvo privrede podržava projekat profesionalne orijentacije maturanata – osnovaca kroz promociju zanata; Interes kod učenika za stare zanate primijetan iz godine u godinu
15 Novembra, 2022

Otvara se konzulat Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sarajevu

Na današnjoj sjednici Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata donesena je odluka o otvaranju konzulata ove zemlje u Bosni i Hercegovini da sjedištem u Sarajevu.

Tim povodom ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić saopćio je da je otvaranje ove ambasade direktna posljedica učešća Bosne i Hercegovine na svjetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju.

“Bosna i Hercegovina bila je šest mjeseci praktično izložena u Dubaiju i mnogi zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata posjetili su naš paviljon, a među njima i Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata s kojim smo razgovarali upravo o otvaranju ambasade njihove zemlje u našoj domovini”, podsjetio je Delić.


Tokom boravka u Dubaiju Delić se susreo i sa Reem Al Hashimy, ministricom za međunarodnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje UAE.

“Obzirom da je Al Hashimy ministrica za međunarodnu saradnju, i sa njom smo tada potencirali razgovore o otvaranju ambasade UAE u glavnom gradu BiH, jer znamo da je to temelj za razvoj održivih političko – ekonomskih odnosa između naših zemalja, ali i okolnost koja će u mnogome olakšati i unaprijediti saradnju kako u oblasti investicija, tako i svim drugim oblastima”, dodao je Delić.

Podsjećamo i da su se tokom mjeseca augudta ministri Delić i Osmanović sastali s ambasadoricom Ujedinjenih Arapskih Emirata Nabilom Alshamsi u Sarajevu, te da se i tokom tog susreta razgovaralo o sve izvjesnijem otvaranju ambasade Emirata u Sarajevu.

“Mi smo već tada znali da je to skoro gotova stvar, a ambasadorica je i tada istakla da je Expo prilika koja će mnogo pružiti našoj domovini”, kazao je ministar.

“Tražili ste priliku, dobili je i uspjeli ste i ja vam na tome čestitam. To je bio pravi početak”, kazala je tada ambasadorica Alhamsi.

Vijest o otvaranju konzulata UAE u BiH objavila je danas Emirates News Agency – wam.ae.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.