Ministar Delić uputio poziv za učešće u javnoj raspravi

Ministar Delić posjetio inovacijski hub Sarajevske škole za nauku i tehnologiju
9 Novembra, 2022
Ministar Delić potpisao ugovore s prvom grupom mladih za pokretanje startup biznisa i IT kompanijama za sedamdeset novih radnih mjesta
14 Novembra, 2022

Ministar Delić uputio poziv za učešće u javnoj raspravi

Svi zainteresovani za ove oblasti trebaju dati svoje prijedloge jer želimo kvalitetne zakone

Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo tri zakona Ministarstva privrede usvojena su u Nacrtu i upućena u javnu raspravu po trideset dana Nacrt Zakona o javno – privatnom partnerstvu i novčanim podsticajima u poljoprivrednom razvoju i ruralnom razvoju, te šezdeset dana za Nacrt Zakona o rudarstvu.

„Svaki od tri zakona su od velikog značaja za unaprjeđenje i razvoj poslovnog ambijenta na području Kantona i sigurno će doprinijeti razvoju svake pojedinačne oblasti na koju se odnose, a nama je od posebne važnosti da tokom javne rasprave dobijemo kvalitetne prijedloge koji će poboljšati ove nacrte i učiniti ih efektivnijim i provodivijim u praksi. Ovo se posebno odnosi na Zakon o javno – privatnom partnerstvu jer od kvaliteta i provodivosti ovog zakona zavisit će i realizacija projekata zasnovanih na ovom modelu poslovanja koji je u svijetu prepoznat kao jedan od najboljih i najbržih modela društveno – ekonomskog razvoja“, kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

On je podsjetio i da je Nacrt zakona o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji nadogradnja postojećeg zakona o poljoprivrednim podsticajima i da su mnoge promjene unesene u ovaj Nacrt upravo rezultat otvorene komunikacije s poljoprivrednim proizvođačima,  kao i da se ovim zakonskim rješenjem po prvi put prepoznaje ruralni razvoj.

„Ruralni razvoj je potencijal koji mi do sad nismo dovoljno niti prepoznavali, niti iskoristili kao poseban segment u turističkoj ponudi, ni u Kantonu, ni u državi, a globalni trendovi upravo pokazuju da je to jedan od najtraženijih oblika turizma. Mi imamo sve predispozicije da ovaj vid turizma razvijemo i postanemo prepoznatljiva destinacija ujedno razvijajući naša poljoprivredna gazdistva i prozvodnju na njima“, dodao je ministar.

Javna rasprava za Nacrte zakona o javno – privatnom partnerstvu i poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju otvorena je još dvadesetak dana, a Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo poziva sve zaintersovane za razvoj i unapjeđenje ove dvije oblasti da na stranici Skupštine Kantona Sarajevo na linku https://skupstina.ks.gov.ba/aktuelnosti/javne-rasprave pogledaju ove nacrte i pošalju svoje prijedloge i komentare s jasno naznačenim poboljšanjima, onako kako je to i propisano. Prijedlozi se mogu slati Ministarstvu na e mail adresu: mp@mp.ks.gov.ba najkasnije do 29. novembra 2022. godine.  

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.