Ministar Delić posjetio inovacijski hub Sarajevske škole za nauku i tehnologiju

Hoću li biti dijelom zakonodavne ili izvršne vlasti nije odluka koju sam donosim
7 Novembra, 2022
Ministar Delić uputio poziv za učešće u javnoj raspravi
10 Novembra, 2022

Ministar Delić posjetio inovacijski hub Sarajevske škole za nauku i tehnologiju

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je Univerzitet – Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST).  Akademik i osnivač SSST-a Ejup Ganić, rektor SSST-a Vjekoslav Domljan i profesor Nedim Čelebić s Odsjeka za ekonomiju upoznali su ministra Delića s osnivanjem i počecima rada ovog univerziteta, kao i trenutnim stanjem i razvojnim projektima, te aktivnostima koje se realiziraju.

„SSST je upravo ono čemu treba težiti naš sistem obrazovanja jer prati trendove savremenog tržišta i inkorporira ih u svoj obrazovni sistem. Upravo je njihov novi inovacijski hub primjer kako raditi na razvijanju poduzetničkog duha kod mladih ljudi koji već tokom studija imaju priliku razvijati svoje ideje u startup-ove u okviru ovog inovacijskog huba“, izjavio je nakon posjete ministar Delić.

Specifičnost inovacijskog hubu SSST-a je u činjenici da mladi imaju priliku da se uvezuju međusobno po sklonostima, obzirom da Univerzitet podržava kolaboraciju između različitih programskih studija.

Jedan od razloga zbog kojih je rukovodstvo SSST-i pozvalo ministra u posjetu Univerzitetu jeste i nedavno usvajanje Nacrta zakona o javno – privatnom partnerstvu koji je izazvao veliko interesovanje rukovodstva ovog univerziteta koji već, osim dijela koji se odnosi na obrazovanje ima i studentsku ambulantu, te četiri laboratorija koji pružaju usluge osim studentima i građanima. Upravo u donošenju novog Zakona o javno – privatnom partnerstvu vide priliku za unapređenje usluga na ovom modelu poslovanja.

Osim toga, ovaj Univerzitet će u saradnji s GIZ BH raditi na projektu digitalizacije mikro, malih i srednjih preduzeća u zdravstvu.

„GIZ BiH je izabrao inovacijski hub SSST-a kao najbolji od četiri prijavljena na konkurs za najbolji digitalni hub u oblasti zdravstva. Mi ćemo tokom narednih pet godina raditi na digitalizaciji mikro, malih i srednjih preduzeća u oblasti zdravstva. Veoma smo ponosni na taj projekt i radujemo se njegovoj realizaciji”, kazao je Ejub Ganić, osnivač SSST-a.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.