Sve je počelo od 850 maraka regresa

Raspisan konkurs za kupovinu zemljišta potrebnog za izgradnju peletare Kantona Sarajevo
3 Novembra, 2022
Hoću li biti dijelom zakonodavne ili izvršne vlasti nije odluka koju sam donosim
7 Novembra, 2022

Sve je počelo od 850 maraka regresa

Tragom poruka iz inboxa 1. priča

Ovim riječima predstavili su nam se vlasnici obrta Klupko koji proizvodi jedan od najpoznatijih tekstilnih brandova „Bosnian Kingdom Clothes“, specifičan po motivima ljiljana i drugih amblema iz povijesti naše domovine.

Vedad i Faris imali su samo 24 godine kad su počeli i to tako što je jedan od njih dobio regres od 850 KM na  koji su dodali još 150 maraka i krenuli u poduzetničku priču za koju nisu slutili da će ih dovesti gdje su danas.

U početku su dizajnirali motive, a  drugi su za njih proizvodili, oni to prodavali i skupljali novac za ulaganja. Ta praksa pokazala se uspješnom i danas, deset godina poslije, su vlasnici obrta koji zapošljava vlastite radnike i ima vlastitu proizvodnju, a uz postojeći, sada već popularni i lako prepoznatljivi brand Bosnian Kingdom Clothing, pokrenuli su i novi brand „Love Sarajevo“ – majice s prepoznatljivim simbolima Sarajeva dizajnirane tako da ih razumiju oni koji znaju duh Sarajeva.

Svjetski, a naš brand odjeće Bosnian Kingdom Clothing priča je u kojoj je brend poznatiji od firme u kojoj se proizvodi, što je nesvakidašnja priča sigurno, a osim toga ova da mlada poduzetnika, veliku pažnju posvećuju i društveno – korisnim projektima kroz saradnju s udruženjima koja okupljaju ranjive kategorije našeg društva, kakvo je i udruženje „Dajte nam šansu“. Majice s motivima na kojima su dječiji crteži i markica ovog udruženja su način na koji ova dva mlada poduztnika daju dodatnu vrijednost svojoj proizvodnji jer sav prihod od ovih majica ide upravo ovom udruženju čiji su korisnici usluga osobe i djeca s poteškoćama u razvoju.

Tokom posjete saznali smo i da su oni već drugu godinu zaredom ostvarili pravo na poticaj Ministarstva privrede KS za sufinansiranje tehnološke modernizacije koji su ikoristili za razvoj poslovanja. Prošlogodišnjim poticajem od Ministatrstva su dobili pola iznosa za kupovinu mašine koja košta 30.000 KM, a njome su unaprijedili svoje poslovanje uvodeći novi model printa na tekstil.

Ukoliko ste korisnik poticaja Ministarstva privrede ili imate zanimljivu priču o počecima i razvoju vaše poduzetničke priče, javite nam se u inbox da zajedno pričamo pozitivne priče o nama. Jer nas ima, jer je važno da se upoznamo. I možda će baš ova priča potaknuti nekoga da se odvaži i svoju ideju, svoj san pokuša ostvariti u svojoj zemlji.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.