Skupština usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu

Skupština danas utvrdila i Nacrta Zakona o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju
31 Oktobra, 2022
Ministar Delić najavio prvu reviziju izdatih licenci turističkim agencijama
2 Novembra, 2022

Skupština usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu

Uz Zakon o koncesijama znatno doprinijeti pravilnom korištenju i zaštiti prirodnih dobara Kantona

Na jučerašnoj 54. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u raspravi su bila četiri zakona iz resora privrede, a jedan od njih je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu.

Ovim Zakonom uređuje se pravni status rudnog blaga, odnosno mineralnih sirovina, način i uslovi upravljanja mineralnim sirovinama, zaštita, izvođenje rudarskih radova, mjere zaštite na radu, obustava izvođenja i trajni prekid rudarskih radova, tehnička dokumentacija i projektovanje, rudarska mjerenja i rudarski planovi, inspekcijski nadzor, zaštita i uređenje prostora, kaznene odredbe i druga pitanja vezana uz upravljanje mineralnim sirovinama na području Kantona Sarajevo.

„Zakon o rudarstvu Kantona Sarajevo prvi put je donesen 2012. godine. U ovih deset godina ovo je prva njegova izmjena. Ovo je u suštini tehnički zakon i uradili smo izmjene tehničke prirode, ali i neophodno usklađivanje s novodonesenim Zakonom o koncesijama, tako da sada imamo jedan zaokružen pravni okvir za transparentno i kvalitetno upravljanje i zaštitu prirodnih dobara na području Kantona Sarajevo što će sigurno doprinijeti boljoj provodivosti zakona na terenu, ali i zaštiti naših resursa i pravilnijem sistemu upravljanjanja njima“, kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Ministar je podsjetio na opredjeljenje Ministarstva privrede da sve korisnike prirodnih bogatstava uvede u okvire zakona i korištenje prirodnih resursa pod transparentnim uvjetima, a kako bi to bilo moguće svi zakonski propisi iz resora privrede podvrgnuti su opsežnim analizama i shodno njima mijenjani ili donošeni potpuno novi zakoni.

S tim u vezi, u toku 2021. i 2022. godine u Ministarstvu privrede cijelu proceduru do konačnog donošenja novih zakona prošli su zakoni o šumama, koncesijama, vodama i Kantonalnoj agenciji za privlačenje investicija i privatizaciju. U formi nacrta Skupština Kantona Sarajevo usvojila je zakone o javno – privatnom partnerstvu, poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju, turizmu Kantona Sarajevo i sada Zakon o rudarstvu.

Zakon o rudarstvu, nakoj jučerašnjeg usvajanja, bit će upućen na 60-dnevnu javnu raspravu, kao i zakoni o javno – privatnom partnerstvu i poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju, dok je Zakon o turizmu KS prošao javno raspravu i u pripremi je Prijedlog zakona koji bi se uskoro trebao naći na dnevnom redu neke od narednih sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.