Skupština danas utvrdila i Nacrta Zakona o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju

Usvojen Nacrt novog Zakona o javno – privatnom partnerstvu u KS
31 Oktobra, 2022
Skupština usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu
1 Novembra, 2022

Skupština danas utvrdila i Nacrta Zakona o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju

Kanton Sarajevo ojačat će poljoprivrednu proizvodnju novim, inovativnim zakonskim rješenjem, najavio ministar Delić

Danas je utvrđen Nacrt Zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Kantona Sarajevo koji je inovativno zakonsko rješenje u oblasti uvođenja ruralnog razvoja u zakonske propise, ali i dugoročne i održive podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

Tokom izlaganja pred skupštinskim zastupnicima ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić naveo je da se ovim Zakonom želi obezbijediti daljnji rast poljoprivredne proizvodnje i  unaprjeđenje ukupnog položaja poljoprivrednih proizvođača i ruralnog razvoja na području Kantona uzimajući u obzir postojeći Zakon o podsticajima na višem, federalnom nivou, kao i opće opredjeljenje Vlade KS u približavanju europskim principima, konceptima i standardima sadržanim u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU i Strategiji “Od polja do stola”.

„Ovaj Zakon nudi sveobuhvatna pravna rješenja koja tretiraju podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju s ciljem daljnjeg povećanja obimu proizvodnje i prvog stepena prerade domaćih poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvima, podršku stabilnosti dohotka poljoprivrednih gazdinstva, obezbjeđenje sigurnosti i kontinuiteta novčanih podsticaja poljoprivrednim proizvođačima, razvoj ruralnih područja, unaprjeđenje sistema upravljanja prirodnim resursima i zaštite životne sredine i niz drugih rješenja  koja će doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivredne proizvodnje na području našeg kantona“, pojasnio je ministar Delić.

Kao nova mjera podrške koja bi trebala generirati nova zapošljavanja i veći interes mladih za bavljenje poljoprivredmom ovim Nacrtom predložena je podrška mladim poljoprivrednicima za preuzimanje gazdinstava što je u skladu sa praksama i trendovima zemalja EU, ali i novog strateškog pristupa razvoju poljoprivrede i ruralnog razvoja u Federaciji BiH.

Odgovarajući na pitanja zastupnika u vezi sa zaštitom i očuvanjem biodiverziteta, ministar je kazao i da se kao nova mjera  iz grupe direktne podrške dohotku uvodi  i plaćanje proizvođačima za očuvanje biodiverziteta, okoliša i pejzaža, ali i da će Ministarstvo sve dobre prijedloge vezano za bilo koji od tretiranih segmenata u ovom zakonu sigurno uvažiti. Ministar je istakao i da su u pripremi ovog Nacrta učestvovali akademska zajednica, ekspret Ureda Europske Unije, kao i poljoprivredni proizvođači kojima nikad nije uskraćeno da iznesu svoje prijedloge i stajališta razvoja poljoprivredne proizvodnje.

Ovim Zakonom Kanton Sarajevo, iako najurbaniji kanton pravi značajan iskorak u dodatnom prepoznavanju i unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje i kvaliteta života stanovnika koji žive od poljoprivrede.

„Ovo je posebno važno u kontekstu novih globalnih tokova i sve izraženije potrebe proizvodnje hrane i postizanja obezbjeđenja nezavisnosti od uvoza. Živimo vrijeme stalnih nesigurnosti i promjena koje diktiraju svjetski trendovi i ne smijemo sebi dozvoliti da zavisimo od uvoza, pogotovo što imamo sve predispozicije da sami proizvodimo sve ono što trenutno uvozimo“, naglasio je ministar Delić.

U odnosu na prethodni Zakon o podsticajima, novim Zakonom nastoji se uspostaviti dugoročna i održiva podrška poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima što ujedno obezbjeđuje potrebne pretpostavke za sigurnije i dugoročnije poslovno planiranje poljoprivrednih proizvođača, ali i jačanje kvaliteta i obima domaće proizvodnje.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.