U Rakovici će se graditi novi azil za nezbrinute životinje, najavio danas ministar Delić

Ministarstvo privrede nastavlja podršku poslovnim i sajamskim aktivnostima; ugovori vrijedni 230.000 KM za 24 projekta
19 Oktobra, 2022
Skupština KS donijela novi Zakon o vodama KS:
31 Oktobra, 2022

U Rakovici će se graditi novi azil za nezbrinute životinje, najavio danas ministar Delić

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo prihvatilo je inicijativu Terapijske zajednice Kantona Sarajevo za izgradnju novog azila za nezbrinute životinje i uputilo je Vladi Kantona Sarajevo na usvajanje. Vlada je prihvatila ovu inicijativu, te uz Ministarstvo privrede zadužila i Ministarstvo komunalne privrede, infrakstrukture,  prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo,  Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Javnu ustanovu Terapijska zajednica Kantona Sarajevo – Kampus za realizaciju ove inicijative, odnosno projekat izgradnje i uspostavljanja azila za nezbrinute životinje na području Rakovice.

„Mi smo nedavno zaprimili inicijativu i projekat terapijske zajednice za izgradnju azila za nezbrinute životinje i ocijenili da se radi o kvalitetnom projektu koji se interresorno može realizirati i donijeti vešetruke društvene koristi, počev od dodatnog prihvatilišta za nezbrinute životinje koje je nama prijeko potrebno, pa do onih socijalnih koristi za štičenike terapijske zajednice koji će dio svoje rehabilitacije i ozdravljenja temeljiti i na PET terapiji koja podrazumjeva brigu o životinjama tokom perioda opravka“, izjavio je danas ministar privrede Adnan Delić.

Ministar je podsjetio da će izgradnja i pokretanje novog prihvatilišta za nezbrinute životinje dodatno doprinijeti i efikasnosti mjera koje provodi Ministarstvo privrede u oblasti jvanog – veterinarskog zdravlja u koje je dosad uloženo više od pola miliona KM.

„Ministarstvo već nekoliko mjeseci provodi akciju masovne sterilizacije – kastracije, vakcinacije, označavanja i dehelminizacije životinja sa ili bez vlasničkog staranja i svakako da će dodatna vrijednost biti i to da ćemo dio nezbrinutih pasa moći smjestiti i u novo prihvatilište što će naše mjere dodatno osnažiti i učiniti efikasnijima jer će psi duže biti zdraviji ukoliko su u prihvatilištu, a samim tim rast će i stepen sigurnosti na ulicama našeg grada“, pojasnio je ministar.

Naveo je i da je Ministarstvo izdvojilo milion maraka za obnovu prihvatilišta Prača 1, te da će se raditi na proširenju kapaciteta i ovog prihvatilišta.

„Nezbrinuti psi su godinama problem Kantona Sarajevo i njime se uglavnom bavilo kad dođe do eskalacije i narušavanja sigurnosti građana. Mi smo odlučili da se preventivno bavimo ovim problemom i već provodimo niz aktivnosti koje će unaprjediti opće javno – veterinarsko zdravlje u Kantonu, a izgradnja novog azila je svakako dio tih aktivnosti“, dodao je ministar.

Novoizgrađeni azil za nezbrinute životinje Terapijske zajednice Kantona Sarajevo imao bi kapacitet prihvata ukupno 400 stotine životinja, od čega 300 pasa i 100 mačaka i osim što bi bio prihvatilište za nezbrinute životinje, ovaj azil bio bi i sastavni dio terapije za štičenike ove ustanove.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.