Uz podršku Ministarstva privrede, kantonalna farma mlijeka Butmir nastavlja ulaganja u širenje proizvodnje

Isplata trećeg kvartala poljoprivrednih podsticaja
29 Septembra, 2022
Na Bjelašnici počinje veliko uređenje i proširivanje ski staza i trasa ski liftova, okončavaju se radovi na izmještanju četverosjeda
10 Oktobra, 2022

Uz podršku Ministarstva privrede, kantonalna farma mlijeka Butmir nastavlja ulaganja u širenje proizvodnje

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas s direktoricom PD Butmir Snježanom Ljubunčić sporazum o sufinansiranju nabavke 60 novih visokogravidnih junica, što je nastavak realiazcije projekata od prioritetnog značaja za stabilizaciju i unapređenje poslovanja ovog javnog preduzeća.

Kako je istakao ministar Delić danas potpisani sporazum nastavak je sufinansiranja aktivnosti kojima preduzeće rješava dugogodišnje probleme koji utječu na kvalitet poslovanja kroz jačanje proizvodnje i širenje poslovne aktivnosti.

„Poljoprivredno dobro Butmir jedno je od najzdravijih javnih preduzeća iz resora privrede i posljednjih godina bilo je neopravdano zanemareno od ministarstva u smislu ulaganja u njegovo širenje proizvodnje i poslovanja. Mi smo svjesni važnosti ovog preduzeća, posebno u vrijeme globalnih kretanja koja jasno ukazuju na važnost jake vlastite proizvodnje u prehrambenoj industriji i zato u kontinuitetu ulažemo u projekte ovog preduzeća“, pojasnio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

On je pdosjetio i na nedavnu investiciju nabavke i ugradnje prečistača otpadnih voda koje je ovo preduzeće uspješno realiziralo, a Ministarstvo finansiralo u potpunosti.

„Na PD Butmir nedavno je instaliran prečistač otpadnih voda što je omogućilo priključak na gradski kolektor, a realizacijom tog projekta farma je prešla na ekološki prihvatljivo poslovanje, na što smo kao resorno ministarstvo posebno ponosni. Realizacijom projekta odvodnje otpadnih voda i zatrpavanja kanala koji vodi u rijeku Dobrinju kroz koji su godinama tekle otpadne vode s farme zaokružit ćemo proces tranzicije farme iz zagađivača životnog okruženja u ekološki potpuno prihvatljivo poslovanje i to prvi put od osnivanja ovog preduzeća“, izjavio je ministar Delić.

Direktorica Ljubunčić navela je da PD Butmir u kontinuitetu radi na unapređenju uvjeta poslovanja i proizvodnje. Podsjetila je i da je farma  nedavnom nabavkom 90 novih grla junica dodatno pospješila proizvodnju mlijeka, te da će novih 60 visokogravidnih junica dodatno unaprijediti kako proizvodnju većih količina mlijeka, tako i povećanja novih grla kroz zadržavanje ženske teladi za dodatnu proizvodnju, ali i muške teladi za tov.

„Trenutna situacija s potencijalnom nestašicom mlijeka jasno pokazuje koliko je farma Butmir bitna za Kanton Sarajevo. Mi smo jedan od najvećih proizvođača mlijeka i svu proizvodnju plasiramo isključivo na područje Kantona Sarajevo. Pokrivamo trenutno između 70 i 80% potreba tržišta Kantona, ali u saradnji s Ministarstvom ulažemo sredstva koja unapređuju našu proizvodnju. Mi trenutno proizvodimo osam hiljada litara mlijeka dnevno, a s novim poboljšanjima na farmi proizvodnja će ddoatno rasti, a samim tim i prihodi od prodaje mlijeka i podsticaja, tako da očekujemo rast prihoda preduzeće za nekih 55 procenata sa novih 150 junica koliko će ih biti ukupno nakon ove nabavke“, približila je direktorica Ljubunčić.

Očekuje se da će sve neophodne procedure biti provedene u narednih dva i po mjeseca kad se i očekuju nova grla junica na ovom poljoprivrednom dobru.  

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.