Realizacija kreditne linije Ministarstva privrede uskoro počinje, privrednicima na raspolaganju 100 miliona KM beskamatnih kreditnih sredstava

Ministarstvo privrede strateški partner regionalnog poslovnog događaja „100 najvećih“; objavljen javni poziv za učešće 20 brzorastućih kompanija s područja Kantona pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede
25 Augusta, 2022
Među 100 Najvećih u BiH i regionu i kompanije koje je podržalo Ministarstvo privede KS 
23 Septembra, 2022

Realizacija kreditne linije Ministarstva privrede uskoro počinje, privrednicima na raspolaganju 100 miliona KM beskamatnih kreditnih sredstava

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i članovi uprava BBI, UniCredit i ASA banke potpisali su danas ugovore za realizaciju subvencionirane kreditne linije za 2022. godinu.
Kreditna linija sa 100% subvencioniranom kamatom je program iz Godišnjeg plana provođenja Programa poticaja razvoju male privrede koji se u kontinuitetu provodi već nekoliko godina, dok je u prošloj i ovoj godini značajno unapređen uvođenjem tri umjesto jedne banke koje plasiraju ovu kreditnu liniju, kao i niz drugih poboljšanja.
„Realizacijom kreditne linije sa 100% subvencioniranom kamatom omogućavamo podršku privredi, odnosno privrednicima da dođu do neophodnih finansijskih sredstava pod povoljnijim uslovima. To podrazumijeva da privrednici u principu imaju na raspolaganju besplatna kreditna sredstva u iznosu do milion maraka s rokom otplate do osam godina i grace periodom do 12 mjeseci. Na ovaj način mi potićemo stabilizaciju likvidnosti i unapređenje poslovne aktivnosti, stabilizaciju postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, širenje poslovanja postojećih, ali i otvaranje novih poslovnih subjekata na području Kantona Sarajevo“, kazao je ministar Delić.
Podsjetio je i da je ovogodišnja kreditna linija fleksibilnija u oblasti prihvatljivih djelatnosti koje će imati pravo na korištenje ovih kreditnih sredstava.
„Uvažili smo sve prijedloge, ali i kritike iz prošle godine i ove godine, pravo na subvencionirana kreditna sredstva imaju sve djelatnosti koje su prethodne godine iskazale interes, a u skladu su s formalno – pravnim propisima na osnovu kojih se provodi program razvoja male privrede. To je razlog zbog kojeg očekujemo da će implementacija ovogodišnje kreditne linije ići daleko brže u odnosu na prethodnu godinu“, pojasnio je ministar.
Ukupna vrijednost kreditne linije je oko 100 miliona maraka, a BBI banka ove godine, kao prvorangirana banka, plasira kreditna sredstva u iznosu od 49 miliona konvertibilnih maraka.
“Kao lider na tržištu BiH u implementaciji subvencioniranih linija finansiranja, mi u BBI banci smo spremni da i putem ovog projekta pružimo podršku i omogućimo razvoj i napredak domaćih kompanija s područja Kantona Sarajevo. Trajnu opredijeljenost BBI banke za učešće u projektima koji za cilj imaju da privrednim subjektima osiguraju pristup povoljnim finansijskim sredstvima potvrđuju i podaci da je u dosadašnjem radu BBI, na osnovu programa subvencioniranih linija širom BiH, alocirala skoro 250 miliona finansijskih sredstava za preko 660 klijenata. Samo je, u saradnji sa Ministarstvom privrede KS, kroz slične programe u posljednjih šest godina, BBI alocirala 122 miliona KM za 200 klijenata“, kazao je član Uprave BBI banke Nedžad Gušić.
Amir Gredić, član Uprave Unicredit banke, također je istakao kontinuitet saradnje s Ministarstvom privrede, kroz učešće u realizaciji paketa podrške privrednicima u vrijeme pandemije, ali i drugu godinu za redom u plasmanu ove kreditne linije.
„Naša saradnja s Ministarstvom privrede sada već ima kontinuitet jer smo u i periodu pandemije bili dijelom realiazacije podrške privrednicima, a ovo nam je druga godina da smo učesnici u realizaciji subvencionirane kreditne linije. Nove okolnosti na tržištu su izazovne i ova kreditna linija svakako je način da naši privrednici spremno dočekaju te izazove i obezbijede sebi pristup finansijskim besplatnim sredstvima jer ona to i jesu, obzirom da resorno Ministasrtvo u cjelosti snosi troškove kamate. Kao tržišni lider i društveno odgovorna banka, mi smo uvijek na raspolaganju našim privrednicima, a uz podršku Ministarstva sada nam je to još i lakše“, naveo je Gredić.
Asa banka – “Naša i snažna”d.d. Sarajevo, također, već drugu godinu dijelom je ovog programa, obzirom da je akvizicijom Sberbanke prošle godine preuzela i prihvatila nastavak saradnje s Ministarstvom privrede.
„Zadovoljstvo nam je da smo ove godine, kao dio domaćeg poslovnog sistema, izabrani među tri banke nosioce ovog vrlo značajnog projekta koji realizuje Ministarstvo privrede KS. Naši zadovoljni klijenti, koji su bili korisnici kredita iz navedene kreditne linije u prethodnom periodu, dokaz su da smo opravdali povjerenje i drago nam je da ćemo isto nastaviti i dalje. Kroz učešće u programu Ministarstva privrede KS želimo pomoći privrednim subjektima da realizuju sve poslovne ciljeve i olakšati im svakodnevno poslovanje. Vjerujem da na ovaj način možemo zajedno dalje jačati i razvijati bh. ekonomiju koja je osnova prosperiteta cijele države“, istakao je Enver Lemeš, v.d. član Uprave ASA banke.
Današnjim potpisivanjem ugovora stekli su se uvjeti za početak realizacije ovogodišnje kreditne linije, odnosno za raspisvanje javnih poziva banaka koji će biti dostupni na web stanici Ministarstva privrede, web stranicama ovih banaka i sredstvima javnog informisanja.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.