Počeli radovi na izmještanju četverosjeda i dogradnji garaže za šestosjed na Bjelašnici; puštanje u funkciju očekuje se tokom ovogodišnje zimske sezone

Ministar Delić poziva mlade: Pokrenite biznis uz podršku Ministarstva privrede KS
5 Jula, 2022
Ministarstvo privrede strateški partner regionalnog poslovnog događaja „100 najvećih“; objavljen javni poziv za učešće 20 brzorastućih kompanija s područja Kantona pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede
25 Augusta, 2022

Počeli radovi na izmještanju četverosjeda i dogradnji garaže za šestosjed na Bjelašnici; puštanje u funkciju očekuje se tokom ovogodišnje zimske sezone

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas na Bjelašnici s Jasminom Mehićem, direktorom KJP „ZOI ’84“ i direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belmom Barlov sporazum o izmještanju četvrerosjedne žičare na novu lokaciju, što će konačno ovaj četverosjed učiniti funkcionalnim i spremnim za korištenje u ovogodišnjoj sezoni.

Izmještanje četverosjedne žičare projekat je koji je Ministarstvu privrede uprava „ZOI ’84“ predložila nakon niza analiza i na osnovu elaborata kojim je utvrđeno da četvresjed na trenutnoj lokaciji, osim što nije funkcionalan već više od pet sezona, stvara i ogromne troškove za njegovo održavanje.

„Četverosjedna žičara je projekat u koji su uloženi milioni, ali zbog niza grešaka koje su napravljene prilikom izrade projekta i izbora lokacije, ona je bila nefunkcionalna od 2017. godine. Uložena su skoro četiri miliona u nju, a dodatno je stvarala troškove i materijalne i ljudske, jer je održavanje na vremenskim uvjetima kakvi su na vrhu Bjelašnice bilo dodatna otežavajuća okolnost“, kazao je danas ministar Delić i dodao da je Ministarstvo opredjeljeno da Bjelašnicu učini jednim od najboljih skijališta u regiji.

„Bjelašnica ima sav potrebni potencijal da bude najbolje skijalište u regiji i mi od početka mandata ulažemo sredstva u realizaciju projekata „ZOI ’84“ kako bismo joj vratili stari sjaj i unaprijedili ponudu i uslugu skijašima, turistima i građanima Kantona Sarajevo. Zbog toga smo tražili da nam preduzeće pripremi sve projekte i evo unazad skoro dvije godine aktivno radimo na realizaciji tih projekata. Izmještanje četverosjeda je projekat koji će koštati 3,6 miliona KM i jedini je način da ona bude funkcionalna jer su analize pokazale da na trenutnoj lokaciji ona neće nikad funkcionisati. Ovim premještanjem žičare mi ustvari ispravljamo greške naših prethodnika i ulažemo dodatna sredstva kako bismo omogućili bolju i kvalitetniju ponudu i razvoj Bjelašnice“, istakao je ministar.

Direktor „ZOI ’84“ Jasmin Mehić pojasnio je da  je analizom nekoliko potencijalnih lokacija, zaključeno da je relociranje ekonomski isplativo samo na lokaciju koja je najsličnija postojećoj u smislu dužine vertikalnog uspona.

„Svi sporazumi su potpisani, a već smo počeli radove na izgradnji garaže za šestosjed i izmiještanje četverosjeda. Izmještanje četverosjeda jedan je od najrizičnijih projekata na Bjelašnici. Mi smo je već demontirali na vrhu Bjelašnice i u narednih desetak dana krećemo sa montažom na trasi lifta BY i očekujemo završeta radova do kraja novembra. Trasa BY spaja srednji dio skijališta, što je nastavak skijališta BX do akumulacionog jezera dva. Ukoliko zbog loših vremenskih uvjeta, prije svega jakog vjetra, šestosjed ne bude mogao raditi, nadamo se da će ova veza između BX-a, koju smo prošle godine uradili i nove četverosjedne žičare biti veza koja će funkcionisati na Bjelašnici i kad su jaki vjetrovi u pitanju.“, kazao je Mehić.

Radovi na izmještanju već počinju, a očekuje se da će četverosjed biti u funkciji za ovosezonsko skijanje.

Danas je potpisan i aneks sporazuma za realizaciju projekta projektovanja i nadogradnje postojećeg šestosjeda čijom realizacijom će se nastaviti radovi na ovom projektu, a podrazumijevaju nadogradnju automatske garaže za ovaj šestosjed. Vrijednost ovog projekat je 1,4 miliona maraka.

„Izgradnjom automatske garaže za šestosjednu žičaru želimo osigurati dugoročno čuvanje javnog dobra od propadanja usljed vremenskih prilika, ali bolju uslugu korisnicima. Garaža će  bti izgrađena i na ulaznoj i na izlaznoj putanji, a cilj je, osim boljeg očuvanja infrastrukture, i osigurati da su sjedišta suha i zaštićena od nanosa snijega što će, vjerujemo, utjecati na ukupno zadovoljstvo korisnika skijališta“, naveo je ministar Delić.

Garaža će biti smještena na polaznoj stanici šestosjeda na 1.268 metara nadmorske visine s desne strane u pravcu penjanja, a očekuje se da će i ovaj projekat biti finaliziran do početka ovogodišnje sezone.

Direktorica Barlov istakla je da su inženjerski timovi Zavoda za izgradnju već spremni i da će Zavod dati maksimalnu podršku kako bi se ispoštovali svi predviđeni rokovi za realizaciju ova dva projekta.

Ministar Delić podsjetio je da je u obogaćivanje sadržaja na Bjelašnici u toku ove i prošle godine uloženo više od 20 miliona maraka, počev od unaprijeđenja parkig sistema do kapitalnih projekata koji se odnose na obnavljanje i modernizaciju infrastrukturnih olimpijskih objekata na ovoj planini.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.