Počeli radovi na uređenju korita rijeke Sušice; pola miliona obezbijedilo Ministarstvo privrede

Ministar Delić s rukovodstvom PMF-a i rektorom UNSA razgovarao o prelaznom rješenju kod ponude i potražnje u oblasti softwerske industrije
8 Juna, 2022
Ministar Delić: Ministarstvo u kontinuitetu ulaže sredstva u zaštitu i očuvanje šume; podržano šest projekata neporfitnih organizacija iz oblasti šumarstva
15 Juna, 2022

Počeli radovi na uređenju korita rijeke Sušice; pola miliona obezbijedilo Ministarstvo privrede

https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novosti/poceli-radovi-na-uredenju-korita-susice

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić u pratnji načelnika općine Centar Srđana Mandića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar Seada Đoze posjetio je danas radove na području Betanije na kojem su upravo počeli radovi na uređenju riječnog korita rijeke Sušice.

Sredstva za uređenje ovog riječnog korita obezbijedili su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Općina Centar u ukupnom iznosu od 866.000 KM, od čega je pola miliona obezbijedilo Ministarstvo, a ostatak Općina Centar.

„U okviru programa uređenja riječnih korita za 2022. godinu potpisali smo sporazum s Općinom Centar za uređenje ovog riječnog korita koje nam je bitno zbog trajne zaštite stanovnika okolnih naselja i njihove imovine, ali i privrednih subjekata i njihove infrastrukture, te poljoprivrednog zemljišta od štetnog djelovanja voda izazvanog poplavama i bujicama“, kazao je ministar Delić, te istakao da osim toga uređenje korita rijeke Sušice podrazumijeva i početak radova na infrastrukturnom uređenju IT parka Šip.

„Potpisali smo sporazum za infrastrukturno uređenje IT parka Šip vrijedan milion KM i želimo da radovi na uređenju IT saobraćajnice konačno dođu na red, tako da očekujemo da će nakon ovih radova uslijediti i uređenje ove IT zone. Imamo sredstva i krajnje je vrijeme da se ova priča krene realizirati“, naglasio je ministar.

Načelnik općine Centar Srđan Mandić istakao da je konačno rješavanje ovog problema rezultat dobre volje i saradnje općinskih i kantonalnih institucija.

„Nakon 15-ak godina počeli smo rješavati neke probleme koji su davno trebali biti riješeni i ovo nije neka velika pamet, samo dobra volja i saradnja više nivoa vlasti. Zahvaljujem se ministru Deliću koji je prepoznao značaj projekta ucjevljenja potoka Sušica koje nam je značajno kako zbog rješavanja dugogodišnjeg problema otpadnih voda koji tišti stanovnike Šipa,  tako i zbog završetka radova na prvoj transfezali što je značajno ne samo za općinu Centar, nego i za cijeli Kanton“, istakao je načelnik Mandić napomenuvši, kao i ministar Delić, da je uređenje ovog riječnog korita preduslov za početak radova u IT zoni, odnosno za uređenje pristupnog puta i ostalih infrastrukturnih radova.

Radovi na uređenju ovog riječnog korita u prvoj fazi podrazumijevaju uređenje prvih 250 od ukupno 700 metara gdje se radi na ucjevljavanju odvodnje fekalnih i oborinskih voda, a završetak radova predviđa se u narednih šezdeset dana.

„Na ulazu saobraćajnice mi sada radimo prihvat svih oborinskih voda s ugradnjom novih, širih cijevi, nakon čega ćemo ih spojiti s ovim postojećim cijevima ispod ceste. U ovoj rekonstrukciji uz osnovno uređenje riječnog korita Sušice uradit ćemo i konstrukciju za odvod fekalnih voda“, kazao je poslovođa gradilišta Genjac Belmir.

Problem skupljanja fekalnih voda na ovoj lokaciji istakao je i predsjedavajući Đozo kazavši da stanovnici ovog naselja od 2008. godine pokušavaju riješiti ovaj problem koji ih tjera iz domova.

„Tokom izgradnje ovog naselja ranijih godina nesavjesni izvođači radova su odlagali građevinski otpad i zemlju koja je presjekla potok Sušica, zbog čega se formiralo jedno fekalno jezero. Iz njega se širio nesnosni smrad, ali i opasnosti do pojave zaraze. Upravo zbog toga, mi smo tada vlastitim sredstvima angažovali radne mašine da nam pročiste kanala, što je bilo privremeno rješenje. Zadovoljni smo sto će se realizacijom ovog projekta trajno riješiti veliki problem stanovnika Šipa“, izjavio je Đozo.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.