Ministar Delić s rukovodstvom PMF-a i rektorom UNSA razgovarao o prelaznom rješenju kod ponude i potražnje u oblasti softwerske industrije

Novih 10 miliona KM za nastavak obogaćivanja sadržaja na Bjelašnici i Igmanu
6 Juna, 2022
Počeli radovi na uređenju korita rijeke Sušice; pola miliona obezbijedilo Ministarstvo privrede
14 Juna, 2022

Ministar Delić s rukovodstvom PMF-a i rektorom UNSA razgovarao o prelaznom rješenju kod ponude i potražnje u oblasti softwerske industrije

U okviru nastojanja za usklađivanje ponude stručnih kadrova i potreba tržišta u oblasti softwerske industrije na području Kantona Sarajevo, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić sastao se danas na Prirodno – matematičkom fakultetu (PMF) s dekanom ovog fakulteta, prof.dr. Nusretom Dreškovićem i predstavnicima Odsjeka za matematiku, te rektorom Univerziteta u Sarajevu (UNSA), prof.dr. Rifatom Škriljeljom.

Cilj ovog susreta  bio je pronaći prelazno rješenje kojim će se premostiti veliki deficit kadrova u IT industriji do realizacije trajnog rješenja koje bi značilo osnivanje Fakulteta za informacione tehnologije pri UNSA.

Predstavnici PMF-a svjesni su potreba tržišta rada, kao i potrebe za usklađivanjem studijskih programa s potrebama privrede i razvoja novih, globalnih tržišta kako bi se postigla kompatibilnost i smanjenje jaza u ponudi i potražnji.

S tim u vezi, nakon opsežne diskusije doneseni su zajednički zaključci čijom će se realizacijom doprinijeti popularizaciji studijskog programa  za matematiku i teoriju kompjuterskih nauka na Odsjeku za matematiku i u konačnici dovesti do jačanja i proširenja ovog studijskog programa.

„Drago mi je što u predstavnicima akademske zajednice imamo sagovornike s kojima govorimo zajednički jezik i raduje me što smo danas donijeli zaključke koji su prvi korak u smanjenju barijera između obrazovnog procesa i potreba IT industrije“, izjavio je ministar Delić.

Dodao je i da su prijedlozi predstavnika odsjeka na mjestu i da će Ministarstvo privrede učiniti sve da pruži podršku u realizaciji današnjih zaključaka.

„Nakon današnjeg sastanka mi ćemo, shodno zajedničkim zaključcima, pokrenuti proceduru preimenovanja Odsjeka za matematiku i teoriju kompjuterskih nauka u odsjek za kompjuterske nauke i matematiku, što će, vjerujemo, doprinijeti popularizaciji i većem broju prijava na ovaj studijski program“, kazao šef Odsjeka za matematiku prof.dr. Zenan Šabanac.

Rektor Škrijelj istakao je da je Odsjek za matematiku neophodno transformisati i reformisati kako bi se uskladio s potrebama tržišta rada.

„Mi ovdje na PMF-u imamo odlične studijske programe koje možemo, uz podršku Vlade, dodatno ojačati i odgovoriti potrebama tržišta. U ovom sazivu Vlade imamo najveću podršku ikad i to je trenutak u kojem trebamo odrediti naše prioritete i pokazati opredijeljenost Univerziteta da svojim ukupnim kapacitetima, tehničkim i ljudskim, stane uz Vladu i potrebe privrede, kako bismo svi zajedno gradili bolje društvo za generacije koje će doći poslije nas, jer ovo nisu procesi koji se mogu završiti sad i odmah. To su generacijski procesi, a mi ćemo biti nositelji tih promjena“, naveo je, između ostalog, rektor.

Na današnjem sastanku jedan od zaključaka je i povećanje upisne kvote na ovaj studijski program sa 60 na 100 redovnih studenata, podrška Vlade Kantona Sarajevo u zadržavanju stručnih kadrova, angažman stručnjaka iz industrije u oblasti praktične nastave, kao i pojačana podrška promociji studijskog programa u saradnji s predstavnicima IT industrije.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.